Suçlamayla ilgili sadece Erzurum Baro Başkanı Naci Turan konuşurken o da “Bazı belgeler, karar suretleri kayıtlıdır ve hazırdır. Sadece ilgili kısımlar boş bırakılır. Sonradan ihtiyaç doğrultusunda doldurulur, işleme konur. Bu böyle bir belge olabilir. Ama böyle bir belge değil de gerçekten imzalanmış ve sonradan ihtiyaca göre kullanılabilir bir durum varsa bu usul hatasıdır” dedi.

CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bir arama kararı belgesi hazırladığını, ilgili kısımların boş bırakıldığını ve imzalanan bu arama emriyle ilgili istenen kişiler hakkında işlem yapılacağını ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, “Belgede ne aramanın nedeni, ne aranan kişi ne de arama yapılacak evlerin ya da diğer yerlerin adresleri açıkça belli değil. Hamili çek gibi mahkeme kararı söz konusu. Kim isteniyorsa bu mahkeme kararının boş bırakılan yerlerinin doldurulması durumunda söz konusu yerlerin ya da kişilerin aranması olanaklı olacak” dedi. Kılıçdaroğlu, belgeyi basına dağıtarak, yapılan arama kararının ilgili yasaya aykırı olduğunu savundu.

CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasının ardından iddialarla ilgili olarak Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay basın mensuplarını kabul etmedi. Başsavcı Vekili Turan Gür ile Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın da izinli oldukları belirtildi. Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur ise olayla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını televizyondan izlediğini kaydeden Erzurum Baro Başkanı Naci Turan ise “Kılıçdaroğlu bir belge gösteriyor ve bu belgenin aranacak kişilerin isimleri yazılı olmadan hazırlandığını söylüyor. Tabi belgenin aslını görmedim. Görmediğim belge içinde konuşup spekülasyon yapmak istemiyorum” dedi. Mahkemelerin Ulusal Yargı Ağı Projesi olan UYAP’a kayıtlı olduğunu belirten Turan, şunları söyledi:

“Bazı belgeler, karar suretleri kayıtlıdır ve hazırdır. Sadece ilgili kısımlar boş bırakılır. Sonradan ihtiyaç doğrultusunda doldurulur, işleme konur. Bu böyle bir belge olabilir. Ama böyle bir belge değilde gerçekten imzalanmış ve sonradan ihtiyaca göre kullanılabilir bir durum varsa bu doğru değildir, usul hatasıdır. Yapılmaması gerekir ve bu müessese eğer böyle kullanılıyorsa kötü niyete, kötü kullanımlara her zaman açıktır. Ama ben yine diyorum, zannetmiyorum buna ihtiyacı yoktur. Yani bir savcı istediği zaman arama kararının delillerini sunar ve mahkemeden belgeyi elde edebilir. Aksi takdirde hem bunun bir suç hem de çok kötü niyetli kullanacağına inanıyorum.”