Çiftçilerden yükselen şikayetler üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak amacıyla milletvekillerine talimat verdi. Kılıçdaroğlu, İlimizin de bulunduğu 19 ilde tarımda ciddi sorun yaşandığını ve afetlerin ürünlere verdiği zararların incelenerek raporlaştırılmasını istedi. İlimize gelen Milletvekili heyeti; Partililer, Sivil Toplum Örgütleri, Belediye ve üreticilerle bir araya gelerek rapor oluşturdu.

Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Bursa Milletvekili Erkan Aydın,Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu, Elazığ milletvekili Gürsel Erol, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç’tan oluşan heyet parti binasında sosyal mesafe kuralına uyularak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye’de yanlış tarım politikalarından dolayı çiftçinin zarar ettiğini vurgulayan Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu” Türkiye’de ciddi bir kuraklık ardından sel ve doğal afet olayları oldu. Bu bölgedeki çiftçilerimizin sorunlarını tespit edebilmek onlara yardımcı olabilmek için Cumhuriyet Halk Partisi 19 ilde 60 milletvekilini sahaya indirerek onların sorunlarını tespit edip partimize sunacağız. Ondan sonra meclise sunup iktidara siz Türkiye tarımından bir habersiniz. Çünkü çiftçi çok zor durumda siz gidip başka ülkelerden ürün ithal ediyorsunuz. Sadece geçtiğimiz yıl 10 milyon ton buğday ithal edildi. Türkiye 20 milyon buğday üretiyor yarısını ithal ediyor. Özellikle korona sonrası yeni tarım politikalarının belirlenmesini biz görmek isterdik iktidardan. 10 milyon ton saman ithalatı yapıyoruz. Ama artık yapamayacağız çünkü vermiyorlar. Ülkeler kendilerine göre stratejiler geliştiriyorlar. Tarımsal, bitkisel ve gıdasal ürünlerde özellikle kendilerine yeterliliktir. Dışarıda satmak ondan para kazanmak bir amaç değildir. Tabi ki avantajlı olduğunuz ürünlerde dışarı satarsınız para kazanırsınız ama önce kendi insanınızı sağlıklı ve dengeli beslemek zorundasınız. Türkiye’de bırakın sağlıklı beslenmeyi çocuklar yatağa aç giriyor. Türkiye kendine yeten ülkeden bir ülke iken her şeyi ithal ediyor” diye konuştu.

Tarımsal sorunlardan dolayı Tunceli coğrafyasının insansızlaştığını belirten Gaytancıoğlu” Cumhuriyet Halk Partisinin tarım politikasının ana hatları nedir diye sorsanız ; köylüye verilen değerle ölçülür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Köylü Milletin efendisidir” denilmiştir bizde köylüyü yeniden milletin efendisi yapacağız. Yapmak zorundayız çünkü kırsal boşalıyor. Tunceli’nin nüfusu bu muydu?  Nereye gitti gitti bu yurttaşlar? İstanbul ve Ankara’ya gitti oralarda şehrin varoşlarında yaşıyorlar. Halbuki kırsalda yapılacak ciddi politikalarla buralar üretim merkezi olabilir. Bu coğrafyadan dünyaya ürünler satılabilir” şeklinde konuştu.

Son 15 gün içerisinde gerçekleşen don olayları ve üreticilerin zarar gördüğünü belirten Polat Şaroğlu “Bizlerde parti olarak tespit çalışması için Elazığ ve Tunceli’de görev aldık. Geçmişten beri büyük sorunlarla tarımcılık yapılıyor. Tunceli’de öncelikli olan tarım sonradan da gelişen turizm. Özelikle Tunceli’nin bir şansı var. Terörden çok çekmiş bir il olarak tarım arazilerimizi kullanamıyorduk. Şimdi bir avantaja döndü çünkü organik tarımın geliştiği bir zamanda arazilerimiz kullanamadığı için organik tarıma elverişli olarak kavuştu.  Maalesef genç nüfusumuz kalmadı eğer gençlerimizi bölgeye çekip tarım ve turizmi gerçekleştirirsek bacasız bir fabrika haline gelecek” dedi.

ozan3615-vert.jpg