Önerilerimiz şunlar oldu:

Seçim barajının düşürülmesi

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına katkı verilmesi

Devletin bölgeye yatırım yapması ve istihdam yaratması

Mayınlı arazilerinin temizlendikten sonra o bölgedeki topraksız köylüye üretim için verilmesi

Biz elinde istihbarat örgütleri olan iktidar partisi değiliz. Bu nedenle güvenlikle ilgili önerilerde bulunmadık.

Erdoğan'a özel birliklerin ordu içinde mi dışında mı yapılanacağını sorduk, kendisi henüz karar vermediklerini söyledi.

Erdoğan özel birlikle ilgili yarın bir açıklama yapacak.

Başbakandan bazı konularda önemli bilgiler aldık ama genellikle bildiklerimizin tekrarıyla geçti görüşme.

Başbakan demokratik açılım konusuna girmedi.

Terörle mücadeleyi sağlıklı politika izlenirse destekleriz.

Terör insanlık suçudur, bizim özel bir katkımıza ihtiyaç olursa elbette veririz.

Başbakanın bizi rahatsız eden bir önerisi olmadı, sadece özel güçlerle ilgili bilgi alamadık.

TBMM'deki Başbakan Erdoğan ve Kılıçdaroğlu görüşmesi 1.5 saat sürdü

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu görüşmede neler konuşulduğunu düzenlediği basın toplantısıyla açıklıyor. İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları:

Sayın Başbakan ve arkadaşları alacakları önlemleri anlattılar. Daha önce aldıkları önlemler hakkında bilgi verdiler. Bizim görüşümüzü sordular biz düşüncelerimizi aktardık.

Önerlerimiz şunlar oldu:

Demokrasinin güçlenmesi için seçim barajının indirilmesini teklif ettiğimizi söyledik. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını Sayın başbakan’ın katkı vermesini istedik. Bölgede ciddi bir işsizlik var. Yol, baraj yapılası kesin çözüm değil. Devletin gidip fabrika kurması istihdam yaratması gerektiğini söyledik.

PROFESYONEL ORDU

Mayınlı arazilerin mayınlardan arındırıldıktan sonra topraksız köylülere verilmesini önerdik.

Biz emrinde istihbarat örgütleri olan siyasi iktidar değiliz. Bizim olayın güvenlik boyutuyla ilgili önerilerde bulunabilmemiz için bu yönde bilgilerimizin olması lazım.

Sayın Başbakan bu konularda açıklamalar yaptı. Bunların bir kısmı medyaya da yansımış herkesin bildiği konular. Özel güvenlik güçleri oluşturulacağını söyledi. Bunun ordu içinde mi ordu dışında mı olacağını sorduk. Sayın Başbakan, ordu içinde mi, emniyet içinde mi nasıl kurulacağına dair kesin bir karar vermediklerini söyledi. Biz olayı görmeden olayı tartışmak istemiyoruz.

SEÇİM BARAJININ İNDİRİLMESİ

Sayın Başbakan ekonomik bazı önlemler aldıklarını ifade ettiler. Büyük bir yatırımın bölgeye yapıldığını ifade ettiler. Biz kalıcı çözümün devletin üretime doğrudan yatırım yapması olduğunu söyledik. Sayın Başbakan seçim barajının indirilmesine sıcak bakmadığını ifade etti.

Bazı özel bilgiler alınmadı değil. O bilgiler alındı ama ağırlıklı olarak sizin de bizim de bildiğimiz konuların Sayın Başbakan tarafından tekrar edildi. Merak ettiğimiz bazı sorulara sayın başbakan cevap verdi.

Sayın başbakan terörün iktidar muhalefet şeklinde farklı gözle bakılmasının doğru olmadığını ifade etti. Biz bunu daha önce de ifade etmiştik. Bizim daha önce yaptığımız açıklamaların paralelinde açıklamalar yaptı. Bun bizi mutlu etti. Görüşmede terörün kısa sürede sona ereceğine dair biz izlenim edinmedim.

Biz, daha çok Sayın Başbakan’ı dinlemek ve hükümet olarak çalışmalarını yansıtmasını bekledik ama kendisi bu konulara pek girmedi. Terörle mücadelede sağlıklı ve tutarlı bir politika izlenirse biz de tabiî ki destek vereceğiz.

Anlatılmaması rica edildiği için bazı konuşmaları aktarmıyorum. Ama anlatımların büyük kısmı sizlerin de bildiği konular oldu.

Et ve Balık Kurumu olarak bazı özelleştirmelerden vazgeçtiklerini söyledi. Ama biz bunları yeterli görmüyoruz. Sayın başbakan’ın bizi rahatsız edecek herhangi bir görüşü olamadı. Ama terörle mücadele edecek kuvvetlerle ilgili ayrıntılı bilgi alamadık.