Kenanoğlu, “Diyanet’in Aleviler üzerindeki asimilasyoncu politikasına son vermesi gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi. 

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cemevlerine ilişkin bütçe kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına, “Diyanet İşleri Başkanının cemevini değil, püsküllü meczupları ziyaretinin ona daha çok yakıştığını belirtmek istiyorum” diyerek başlayan Kenanoğlu, “Dün akşam onaylanan Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesiyle ilgili benim ve benim gibi düşünen Aleviler adına şerh koyduğumu, Diyanet’in Aleviler üzerindeki asimilasyoncu politikasına son vermesi gerektiğini belirtmek istiyorum” diyerek şunları dile getirdi:

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Alevileri doğrudan ilgilendiren bir meselesi var. 12 Nisan 2002 yılında Başbakan Bülent Ecevit döneminde Bakanlar Kurulu kararı alınıyor. Bu dönemde cemevleri ibadethane kapsamı dışarısına çıkartılıyor kurul kararıyla. Bu durum karşısında cemevlerine elektrik faturaları kesilmeye devam ediyor.”

kenanoglu-mecliste-konustu-(2).jpg

“HÜKÜMET AİHM KARARINI TANIMADI”

Camilerin, havraların, sinagogların ibadethane kapsamında giderlerden muaf tutulduğunu belirten Kenanoğlu, “Ancak 2002 12 Nisan’da alınan kararla cemevlerine elektrik faturası gönderilmeye devam ediyor. Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli döneminde uygulanan karar 16 yıldır ortadan kaldırılmıyor ve AKP iktidarda 16 yıldır cemevlerini ibadethane kapsamına almadan uygulamasını sürdürüyor. Bu konu AİHM’e kadar gitti. AİHM’nde Alevilerin haklı olduğu ortaya çıktı. Cemevlerinin ibadethane kapsamında olduğu söylendi. Buna rağmen hükümet AİHM kararını tanımadı” diye konuştu.