Diyarbakır polisinin tutuklanan belediye başkanlarına uyguladığı plastik kelepçe yöntemi, İçişleri Bakanlığı tarafından incelemeye alındı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, polisin adliye binası önünde kendilerine kelepçe taktığını belirterek, “Emniyetten çıkarken bir şey yoktu. Adliye binası önünde plastik kelepçeyi takıp tek sıra halinde savcının odasına götürdüler” dedi.

Polisten foto servisi
İçişleri Bakanlığı, gözaltına alınanların adliyeye çıkarılması sırasında kelepçe takılması olayıyla ilgili inceleme başlattı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Siirt Belediye Başkanı ve DEP eski Milletvekili Selim Sadak, kendilerine adliye binası önünde kelepçe takıldığını söyledi. Sadak, “Emniyetten çıkarken bir şey yoktu. Adliye binası önünde plastik kelepçeyi takıp tek sıra haline getirdiler” dedi. Diyarbakır polisi, adliye önüne getirilen belediye başkanlarının kelepçeli hallerini görüntüleyerek, basına servis etmişti.

23 kişi tutuklandı
PKK’nın sivil oluşumu olduğu iddia edilen “Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM) Yapılanması”na yönelik 11 ilde yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınan Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay, Diyarbakır’ın Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Şırnak’ın Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Şanlıurfa’nın Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin ve Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Mardin’in Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk’ün yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Şimşek, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, kapatılan DEP’in eski milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Hatip Dicle, Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Viranşehir eski Belediye Başkanı Emrullah Cin, Ergani eski Belediye Başkanı Nadir Bingöl, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Ramazan Dede ve Abbas Çelik tutuklandı.

Mahkeme, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Silvan eski Belediye Başkanı Fikret Kaya, Adil Erkek ve Yaşar Çelik’i ise serbest bıraktı.

Başkanlara ağır suçlama
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları’nın yaptığı sorgularda 23 kişi, “PKK’nın Avrupa yöneticileri Zübeyir Aydar, Remzi Kartal ve Sabri Ok ile telefon görüşmeleri, örgütün talimatıyla belediyelere işçi alımı, işçi maaşla-rından yapılan kesintilerin örgüte aktarılması, örgütün talimatı doğrultu-sunda aday gösterilme, eylem yapma ve eylem yönetmek”le suçlandı. Başkanlar bu suçlamalarla “örgüt üyesi oldukları” ve “örgüte yardım ve yataklık ettikleri” gerekçeleriyle tutuklandı.

KCK: Kürdistan Topluluklar Birliği
Kürtçe adı Komala Civaken Kurdistan (KCK) olan Kürdistan Topluluklar Birliği’ne yönelik operasyon için düğmeye iki yıl önce basıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre KCK’nin Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, yardımcılığını ise Mustafa Karasu, Duran Kalkan ve Cemil Bayık yapıyor. Kandil ayağını oluşturan bu dörtlüye talimatlar genellikle örgütün Avrupa sorumlusu Sabri Ok’tan geliyor. İddianameye göre KCK, 17-22 Nisan 2006 tarihleri arasında Kandil’de yapılan toplantıda önemli kararlar aldı. Buna göre “Türkiye Koordinasyonu” şeklinde faaliyet yürüten oluşumun bu kolu Türkiye Meclisi, “İl Koordinas-yonları” ise “İl Meclisi” ismini aldı. “Yerel Yönetimler Komisyonu”nu da “KCK Türkiye Meclisi” adına faaliyete başladı. Kentlerde yaşanan eylemlerin bu birim tarafından koordine edildiği, yargısal ve mali çalışmayı yaptıkları iddia ediliyor.

Diyarbakır’da beş bin kişi sabahladı
Belediye başkanlarının tutuklanmasını protesto eden, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu beş bin kişi, sabaha kadar Diyarbakır Büyükşehir Belediye binası önünde oturma eylemi yaptı.

Başkanların tutuklama kararının ardından önceki gece Büyükşehir Belediyesi önüne gelen BDP’li milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile beş bin kişi, soğuk havaya rağmen oturma eylemi yaptı. Dün öğlen saatlerinde kalabalığa hitaben konuşma yapan BDP Genel Başkanı Demir Çelik, “Kürt halkı açlığa ve acılara, gözyaşına, baskılara rağmen ısrarla barış elini uzatmakta. Bize reva görülen bu olmamalıydı. Bu operasyonları hak etmedik. Kürtler kendini yeniden var edecek. Kürtlerin demokratik ulusal haklarını savunanlar DTP’lidir. KCK’li değildir” dedi. 

“Biz barış için varız”
BDP olarak savaşı sona erdirip, yerine barışı, eşitliği, sevgiyi getirmek için var olduklarını belirten Çelik, şöyle devam etti: “Biz bunun için varız... Kürtlerin siyasal temsilcilerini muhatap almadan demokrasi ve barıştan söz etmek mümkün değildir.” Çelik’in konuşmasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.

Yüksekova ve Cizre karıştı
Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak hakkında önceki gece verilen tutuklama kararıyla birlikte gösterilen başladığı ilçede, olaylar dün de devam etti. İdil Caddesi üzerinde toplanan ve taş atan gruba polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Olaylar nedeniyle ilçe esnaf kepenk kapattı. Şırnak merkez ve Beytüşşebap ilçesinde BDP binaları önünde oturma eylemleri yapıldı.

Hakkari’nin Yüksekova ve Şemdinli ilçesinde gösteri yapan kalabalık gruplar, yola barikat kurduktan sonra polisle çatıştı.

Tutuklama kararı İzmir, Şanlıurfa, Ceylanpınar ve Suruç’ta yapılan açıklamalarla protesto edildi.

Sırada BDP’lilerin ifade krizi var
DTP’li eski vekillerinin 29-30 aralıkta görülecek olan duruşmaları krize dönüşebilir. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, görüşüne başvurduğu Anayasa Komisyonu’nda uzlaşma çıkmadı. Komisyon Başkanı Kuzu, “Milletvekil-lerinin yerinde olsam duruşmaya giderim” dedi. BDP’liler ise, duruşmaya gitmemekte kararlı.

Kapatılan DTP’nin yasaklı lideri Ahmet Türk, eski Eşbaşkanı Emine Ayna, milletvekilleri Sebahat Tuncel, Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk’un, seçimden önceki konuşmalarından dolayı “örgüt propagandası yaptıkları” gerekçesiyle süren davaları, 29-30 aralıkta Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Dokunulmazlıkları bulunduğu için yargılanmalarının Anayasa’ya aykırı olduğunu belirten milletvekilleri bugüne kadar hiç bir duruşmaya katılmadı. Bunun üzerine bir çok ilde davalara bakan mahkemeler, milletvekillerinin polis zoruyla duruşmaya götürülmesi için karar aldı.

Kuzu: Ben olsam giderim
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Anayasa Komisyonu’ndan ifade kriziyle ilgili görüş istedi. MHP ve CHP’lilerin tepkilerine rağmen komisyon Şahin’e bir rapor sundu. Taraf’a konuşan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ifade kriziyle ilgili dokunulmazlıkların önemine vurgu yaptıklarını belirterek şöyle dedi: “Köklü çözüm için Anayasa’daki dokunulmazlıkla ilgili istisnayı kaldırmak lazım. Anayasa maddesi bunu çok geniş yorumlamış ve buna girmeyecek suç yok nerdeyse. Mahkemeyi suçlamak için söylemiyorum. Biz dokunulmazlıkların önemini vurguladık, dikkat edilmesi konusunda görüş belirttik. Ama mahkeme buna bağlı olmaz. Zorla götürür, götürmez onların bileceği iş. Benim arkadaşlara tavsiyem gidip ifade vermeleri.”

“Önce Başbakan gitsin”
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Kuzu’ya tepki göstererek, “Başbakan’ın da fezlekesi var. Önce o duruşmaya gitsin sonra biz gideriz” dedi. Milletvekili Sebahat Tuncel de hiçbir milletvekilinin duruşmaya gitmeyeceğini söyledi. Türk ve Tuğluk, kesin kararlarını pazartesi günü hukukçular, milletvekilleri ve parti yöneticileri toplantı yaptıktan sonra karar verecek.