İlk ziyaretlerini cemevine gerçekleştiren heyet burada Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt’tan sorun ve sıkıntılar hakkında bilgi aldı.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Ağıralioğlu burada yaptığı açıklamada, “Bir memlekette 8-10 milyon Alevi varken 10-15 tane Alevi valimiz yok ise ülke kötü yönetiliyor demektir. Bunun adı budur. Bu durum yoksa ülke kötü yönetiliyor bunun başka adı yok. 30-40 genel müdürünüz Alevilerden çıkmıyorsa Alevilerin hepsine örgüt muamelesi yapıyorsanız, siyasal dil böyle çalışıyorsa bu ülke berbat yönetiliyor demektir. Ben bütün kalbimle şöyleyim bu meseleler siyasi polemik meselesi yapılmamalıdır. Yani insanlar oy havzasına dönüştürülmemelidir. Hak mücadelesi oldu mu ben burada ne kazanırım duygusu siyasetin en son taşıyacağı duygudur. Sorumlu siyaset hakkı yerine getirmektir. Bu toplumun ağır bedeller ödediği tarihi sicili vardır. Bu acı tecrübelerden ders alacağız.  Birlikte huzur içinde yaşamak için geçmiş acı tecrübelerden ders çıkarmak gerek. Cemevlerine gidiyoruz ziyaret ediyoruz onların bazen haklı sitemleri oluyor bazen haksız tepkileri oluyor. İnsanları artık o partili bu partili olarak ayırmaktan kaçınmalıyız. Herkesin siyasi tercihine saygı duymalıyız. Alevi yurttaşların haklı sitemleri var bu ülkede herkes gibi onlar da vergi verdiklerini söylüyor,  vatandaşlık görevlerini yerine getiriyorlar ama hiçbir değer görmediklerini sitem ederek söylüyorlar. Bu sitemler ve söylemler haklı söylemler. Alevilerin sorunları asla siyasi polemik mevzusu olmamalı devlet onlara gerekli her türlü desteği ve imkanı sunmalı. Zaten siyasetçiler bu sorunların üzerinde tepinmeyi çok severler. Biz şöyle yapmaya gayret edeceğiz. Alevi cemaatine şirinlik yapalım da oy alalım mantığı ile değil gerçek manada sorunlarının çözümlenmesi için çaba göstereceğiz. Biz Alevilerin meşru haklı taleplerinin mihmandarlığını yapacağız. Hiçbir beklenti içinde olmadan hem de. Yasal statü denetleme imkanı verir Yasal statü hesap verilebilirlik alanı oluşturur. Yasal statü içinde devlet suiistimal yolarını kapatır devlet. Bunun doğru olan yöntemi devlet Alevilerin meşru haklı taleplere yasal statü kazandırmalıdır” dedi.

Cemevi ziyaretinin ardından Grand Şaroğlu Hotel’e geçen Ağıralioğlu ve beraberindekiler burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

GAZETECİ KAŞIKÇI’NIN ÖLDÜRÜLMESİ

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine değinen Ağırailoğlu, “Yaşanan durum Türkiye'nin egemenlik haklarına açık saldırıdır. İtibarımıza suikasttır. Kaşıkçı olayı açık olarak Türk Diplomasisine ihanettir egemenlik haklarımız talan edilmiştir gasp edilmiştir. Dolayısıyla mevzuyu iyi yönetmediğimizi düşünüyorum. Yani hükümetin mevzuyu iyi yönetmediğini düşünüyorum. Türkiye’nin egemenlik haklarını çiğnediler derken suçlu birinin elçilikten çıkarak elini kolunu sallayarak ülkesine gitmesini kast ediyorum. Hem elçilikte böyle menfur bir hadisinin olabilme süreci itibari ile hem de süreçte birinci derecede mesuliyeti olan birinin ellini kolunu sallayarak hiçbir şey olmamış gibi davranması egemenlik haklarımızı ihlal gibi görüyoruz” diye konuştu.

AF TEKLİFİ

MHP’nin af teklifine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Ağıralioğlu, “Bu toplumda yanında evlatları öldürülmüş yanında babaları öldürülmüş hakkı yenmiş gasp edilmiş bir sürü insan var. Uyuşturucu çetelerinin canına kast ettiği bir sürü insan ortadayken onlarında bu af kapsamı içerisine alınabileceği 162 bin kişi bir torbanın içinde affedebilmenin hazırlığını suçluların ödüllendirmek olduğunu düşünüyoruz. Af dedikleri şey milletin mağdurlarını cezalandırmak suçluları af etmek gibi bir gayret olduğunu düşünüyoruz. Bunu MHP'ye yakıştırmıyoruz ben böyle bir durumu ne gördüm ne duydum. Bu nedir amaç ne Türk yargısı birilerini Fetö'cü yargıçlar üzerinde mağdur etmişse bu mağduriyeti tespit etmek zor olmasa gerek. Ama 162 bin kişinin mağdur edildiği cümlesini kurmak zımnen şu demektir Türk yargısı 162 bin kişiyi mağdur ettiğine göre bu yargı margı değildir. Sizin dediğinizden böyle bir şey çıkar. Dolayısıyla biz böyle bir cümleyi ve böyle bir af kapsamıyla dışarı çıkacak hiçbir şeyi meşru görmüyoruz. Mağdur edilen kim varsa bunun adı af olmamalı mağdur edilen varsa yeniden yargılanma sağlanmalıdır. Biz bu af teklifine kesinlikle karşıyız” şeklinde konuştu.

Yerel seçimlere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan heyet üyeleri ildeki ziyaretlerinin ardından Bingöl’e geçti.

iyilik-kervani-(4).jpg