Dersim Düğün Salonu’nda düzenlenen aday tanıtımına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Eş Genel Başkan Yardımcıları Alican Önlü, Murat Çepni, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu ile DBP, Demokratik Alevi Derneği, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP, Partizan ve TİP temsilcileri katıldı.

HDP İl Başkanı Hıdır Çiçek’in açılış konuşmasının ardından ittifakta yer alan siyasi parti temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Aday tanıtım toplantısına konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ülkenin yaşadığı sorunlara değinirken parti eş genel başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile belediye başkanlarının tutuklanmalarına tepki gösterdi.

HDP’li belediyelere atanan kayyumlara da değinen Temelli, “Belediyelerimiz bunlar tarafından gasp edilmiştir. 31 Mart’ta belediyelerimizi geri alacağız, bu kayyumları süpürüp alacağız. Sadece belediyeleri almak için bu seçimlere girmiyoruz. Yeni bir yaşamı var etmek için giriyoruz. Yerel demokrasiyi inşa etmek için giriyoruz. Yerinden yönetim anlayışımızla her yerelin tüm farklılıklarıyla, eşit ve demokratik yönetim anlayışını var etmesi için sandığa gideceğiz” dedi.

YSK’yı da eleştiren Temelli, “Bir kısmını düzeltip bir kısmını düzeltmeyeceklerini çok iyi biliyoruz. Bütün bunlara rağmen bizler sandıklarımıza sahip çıkacağız. Oylarımıza sahip çıkacağız, siyasi irademize, geleceğimize sahip çıkacağız. Sandık görevlilerimiz, okul görevlilerimiz, tabii ki herkes görevini eksiksiz yerine getirecek. Ama bunun ötesinde hep birlikte tüm halkımızla birlikte herkes o gün sandığa, oyuna ve geleceğine sahip çıkacak” diye konuştu.

Partisine yönelik suçlamalara cevap veren HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Her türlü suçlamayı bize yöneltiyor. Terör örgütü olarak nitelendirip halkın gözünde suçlu hale getirerek aklınca HDP'nin oylarını alabileceğini sanıyor. Biz çok net bir şey söyledik, biz demokratik siyaset içinde, barıştan, demokrasiden yana mücadelemizi verme kararlılığımızı ortaya koyduk. Geçmiş seçimlerde de olduğu gibi bu seçimlerde de demokratik siyaset içinde barış siyaseti için mücadelemizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

ADAY ÇIKARMAMALARI İTTİFAK ANLAMINA MI GELİYOR?

temelli-(5).jpgAday tanıtım töreninin ardından Temelli, basın mensuplarının 31 Mart tarihinde yapılacak olan seçimlerde bazı büyükşehirlerde aday göstermemeleri  sorusuna Temelli, “Bu konu çok tartışılmaya başlandı. Sanki biz herhangi bir partiyle pazarlık yapın buna bağlı olarak aday çıkarmayacakmışız gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bizim böyle bir pazarlık meselemiz yok. Yapmadık yapmayacağız da. Daha önceki seçimlerde de net dile getirmiştik. İttifakı yapacak olan sokaktaki halk, emekçiler ve kadınlardır. Bizim aday çıkarmadığımız kentlerde emek, demokrasi güçleri, sivil toplum örgütleri ve sendikaların bizden talepleri oldu. Çünkü AKP MHP blokunu geriletmek gibi bir hedef önümüze koymuştu. Bu hedefin çok önemli olduğunu ve bu hedef için emek ve demokrasi güçlerinin birlikte hareket edeceği zeminleri yaratmak konusunda bizi cesaretlendirdiler. Bizim de stratejimizle çok uyumludur. Dolayısıyla biz aday çıkarmadık. Bu herhangi bir partiyle ittifak, pazarlık yaptık anlamına gelmez. Bugün iktidar seçimleri kaybetme telaşıyla sürekli olarak HDP’yi düşmanlaştırmakta, kötülemekte, nefret söylemiyle yaklaşmakta. Her türlü kirli ittifakı yapmalarına rağmen her türlü pazarlığı neredeyse muhtar muhtar pazarlık yapan bir zihniyetin bu türden demokrasi güçlerinin cesaretli adımlarını anlaması mümkün değil” dedi.

temelli-(2).jpgTemelli, “iktidar karşıtı bloka destek olarak algılanabilir mi aday çıkarmamanız “sorusuna, “Eğer iktidar karşısındaki güçlerde bir ortaklaşma olacaksa o gerçekten iktidarın karşısında bir güç olma iradesini ortaya koymalı. Bu iradeyi ortaya koyan adaylar üzerinde bir ortaklaşma olacaktır. 24 Haziran seçimlerinden sonra seçimler ikinci tura kalsaydı halkın bu yönde hareketleneceği belli refleksleri ortaya koyacağı zeminler olacaktı. Şimdi her yereli kendi başına bir referandum olarak değerlendirme olanağı var. Buna olanak sağlayacak emek, demokrasi, kadından; doğadan yana iradeyi ortaya koyacak adaylar varsa tabi ki halk onu özgür iradesiyle destekleyecektir. Biz bu yolu açıyoruz. Bunun önünü açıyoruz. Bu olanağın olduğu yerde AKP MHP blokuna karşı halk iradesini belli kaygılardan, yargılardan kurtararak net ortaya koyabilsin diye biz cesaretle adım atıyoruz. Bu sorumluluğu omuzlarımıza alıyoruz” diye konuştu.

HDP İl Belediyesi Eş Başkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir; Nazımiye Eş Başkan adayları Rahime Kızılkan, Özkan Aslan; Hozat Eş Başkan adayları Nesimi Ataş, İlknur Doğan, Ovacık Eş Başkan adayları Serpil Argın, Sinan Zenk, Akpazar Beldesi Eş Başkan Adayları Orhan Çelebi ve Songül Doğan, Pertek belediye Başkan Adayı Mustafa Taşkale, Pülümür Belediye Başkan Adayı Gürol Yılmaz ve Mazgirt Belediye Başkan adayı Ali Ekber Saratlı olarak tanıtıldı.

Haber: Ercan TOPAÇ