CHP’li Şaroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, “Farklı kültür ve zenginlikleri içinde yaşatan ülkemizde, bir toplumun kadim bir geleneği yaşatma amacındaki sakınca görülen durum nedir” diye sordu.

Halk dilinde ‘Gağan’ olarak bilinen ve yeni yılın karşılanması anlamı taşıyan gelenekler çerçevesinde her yılın bu dönemi ülke genelinde yaşayan Alevi yurttaşlar tarafından çeşitli etkinlikler düzenlenerek, kutlamalar yapıldığını belirten CHP’li Şaroğlu, “Bu etkinlikler çerçevesinde İstanbul Gazi Mahallesinde düzenlenen kutlamalar, polis müdahalesi ile engellenmeye çalışılmış ve kutlamaya katılan Dersim Dernekleri Federasyonu ile Gazi Dersimliler Derneği üyeleri gözaltına alınmıştır. Ülkemizde geniş bir kesimi temsil eden Alevi yurttaşların, inançsal bir ritüelini engellemeye çalışmak, bir toplumun değerlerini yok saymak ve tahammülsüzlüğün bir göstergesidir“ ifadelerini kullandı. 

Şaroğlu, Bakan Soylu’ya şu soruları yöneltti:

İstanbul Gazi Mahallesinde gerçekleşen kutlamaların engellenmeye çalışılmasının sebebi nedir?

Kadim bir geleneği yaşatmak için bir araya gelerek,  kutlama yapan dernek üyelerinin gözaltına alınmasındaki amaç nedir?

Dernek üyelerinin gözaltı sürecinde işkenceye uğradığı iddiaları doğru mudur? Bu durumla ilgili olarak idari bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Farklı kültür ve zenginlikleri içinde yaşatan ülkemizde, bir toplumun kadim bir geleneği yaşatma amacındaki sakınca görülen durum nedir?