Dünya emekçilerinin azımsanmayacak bir kesiminin bu yıl Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs’ı, Covid-19 tehdidi altında, çoğu kere hiçbir koruyucu önlemin alınmadan ‘sürü bağışıklığı’na terk edildikleri işyerlerinde karşıladıklarının altının çizildiği açıklamada, “Her balkon 1 Mayıs alanı, 1 Mayıs günü saat 21.00’da balkonlara” ifadelerine yer verildi.

Salgının, çalışan işçilerin ve emekçilerin arasından binlercesinin enfekte olmasıyla, birçoğunun ölmesiyle sürdüğünün dile getirildiği açıklamada “Coronavirüs salgını ‘hepimiz aynı gemideyiz’ yalanını bozguna uğrattı. Kendilerini virüsün ulaşamayacağı biçimde korumaya alan sermaye sınıfı ile iliğine kadar sömürülen ama bir maskenin bile çok görüldüğü işçilerin hiçbir ortak yanları yoktur” denildi.

SERMAYEYE FON, İŞÇİLERE; KOLONYA VE DUA

Sermaye sınıfının olası ve hayali kayıpları için iktidarın fon ayırdığının da belirtildiği açıklamada “İktidar, emekçilere ise sadece kolonya ve dua tavsiye etmiştir. Hükümet bu olağanüstü dönemi yine bir lütuf kapısı olarak gördüğü için, temsil ettiği sınıfın bütün taleplerine olumlu yanıt vermiş; ücretsiz iznin yasalaşmasında, esnek çalışmanın kurumsallaştırılmasında bir adım daha atmış, işçilerin sırtına ağır bir yük bindirmekten kaçınmamıştır” denildi.

BU SALGINDA İŞÇİLER İŞTEN ÇIKARILDI

Salgın sırasında işçilerin en önemli talebinin ‘çalışması zorunlu olmayan işletmelerin ve fabrikaların’ salgın süresince kapatılması ve işçilerin ücretli izne çıkarılması olduğunun vurgulandığı açıklamada “Ne var ki, bu dönemde işçiler ücretli izne değil, kalabalık sayılar halinde işten çıkarıldılar, üretimin durdurulduğu işletmelerde çalışılmayan günler işçilerin ücretlerinden kesildi, enfekte olanlar ise kaderine terk edildi” ifadelerine yer verildi. 

YENİ DÜNYAYI İŞÇİ SINIFI VE EMEKÇİLER KURACAKTIR

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Sağlıktaki tekelleşme emekçilerin canının ve hayatının hiçbir parasal anlam taşımadığı için değersizleştirilmesiyle sonuçlanmıştır. Bu düzen böyle süremez. Emekçilerin en zayıf olduğu bir süreçte onları nasıl daha fazla istismar ederim, sömürürüm diye kafa yoran tek adam yönetimi salgın sürecini sadece sermaye sınıfı için iyi yönetmiştir. Emekçiler ise kendi kaderlerine terk edilmiştir.

O halde işçiler ve emekçiler; Kendi ülkemizi, hayatımızı ve kaderimizi kendimiz yönetmek için hazırlanalım.

1 Mayıs Birlik Dayanışma ve Mücadele gününde çalışmak zoruna kalan kardeşlerimiz fabrikaları, işyerlerini 1 Mayıs meydanlarına çevirecektir.

Her nerede olursak olalım; işyerinden balkonlara, fabrika önlerinden pencerelere kadar 1 Mayıs’ta taleplerimizi haykıralım.

Hiçbir şey eskisi gibi olmayacaksa yenidünyayı işçi sınıfı ve emekçiler kuracaktır.”