ABD Başkanı Trump’ın Filistin sonunu çözme ve Ortadoğu’ya barış getirme iddiasıyla adına “Yüzyılın Anlaşması” dediği bir plan açıkladığını söyleyen İl Başkanı Tekin, “Ancak Trump’ın yanına İsrail Başbakanı Netenyahu’yu da alarak açıkladığı bu plan, iddia edilenin aksine Filistin’e teslimiyeti ve Ortadoğu’ya savaşı dayatan bir plandır” diye konuştu.

Planın, İsrail’in uluslararası anlaşmaları da ihlal ederek gerçekleştirdiği bütün işgalleri meşrulaştırmayı amaçladığını ifade eden Tekin, “bu plan, görünüşte bir Filistin devletinin kurulmasını da öngörüyor. Oysa gerçekte bu plan, Filistin devletini Batı Şeria’nın İsrail tarafından işgal edilmiş bölgelerinin dışında kalan bölümü ve Gazze şeridinde, yani Filistin topraklarının sadece yüzde 15’ini oluşturan bir bölgeye hapsetmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle Trump’ın planında her ne kadar Filistin devletinden söz edilmiş olsa da gerçekte yapılmak istenen Filistinlileri hiçbir ülkeyle sınırı olmayan iki özerk bölgeye mahkûm etmektir. Üstelik bu plana göre, her ne kadar Kudüs’ün iki ülkenin de başkenti olacağı söylense de Kudüs’ün İsrail toprağı olarak kalacağı da ilan ediliyor” şeklinde konuştu.

“Trump, abluka altında ve çok zor koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan Filistinlileri bu plana razı etmek için yatırım ve iş vaadinde bulunarak 50 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söylüyor” ifadelerini kullanan İl Başkanı Ergin Tekin, “Filistinlilerin onlarca yıldır sürdürdükleri özgürlük mücadelesini parayla satın almak isterken, lafa gelince Filistin davasını savunduğunu söyleyen S. Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün gibi Arap rejimleri de bu plana çanak tutuyor. Çünkü ABD’nin Ortadoğu’daki emperyalist işgal ve saldırganlığının işbirlikçisi olan bu gerici rejimler, Filistin sorununun İsrail ile işbirliği yapmaları önünde engel olmaktan çıkmasını istemektedirler.

ABD emperyalizmi, Ortadoğu’daki enerji kaynakları ve bunların geçiş yollarının denetlenmesi mücadelesinde İran’ı kuşatarak en büyük destekçileri olan Rusya ve Çin’in önünü kesmeye çalışıyor. İşte bu nedenle İran’ı düşman olarak gören ve bu emperyalist paylaşım mücadelesini Şii-Sünni mücadelesi gibi göstermeye çalışan işbirlikçi Arap rejimleri, ABD ve İsrail’le işbirliği için Filistin davasını satmaktan çekinmemektedir” dedi.

İktidarın plan karşısındaki tutumunu eleştiren EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan görünüşte çok sert mesajlar vererek kendini Filistin davasının savunucusu ilan ediyor. Ama bu planı açıklayan ABD ve İsrail’e karşı pratikte hiçbir adım atmamakta ve ayrıca sadece İhvancı çizgideki Hamas’ın lideri İsmail Haniye ile görüşerek Filistin davasının İhvancılar ve laikler olarak ikiye bölünüp zayıflatılmasına da yol açan bir politika izlemektedir” iddiasında bulundu.

“EMEK PARTİSİ olarak ABD Başkanı Trump’ın Filistin’e teslimiyeti ve Ortadoğu’ya emperyalist savaşı dayatan planını reddediyoruz” diyen Tekin, “Bir kez daha Filistin halkının ve Ortadoğu’nun bütün mazlum halklarının kendi geleceklerini belirleme mücadelesinin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz.

Ortadoğu’ya barış, adına “Yüzyılın Anlaşması” denilen emperyalist-Siyonist planlarla değil; emperyalist işgalin ve işbirlikçi bölge gericiliklerinin başka ülkelere müdahalelerinin son bulması ve halkların kendi geleceklerini özgürce belirlemesinin önündeki engellerin kaldırılmasıyla gelecektir.

Sahte barış planlarını tarihin çöplüğüne göndermek için ülkenin ve bölgenin her milliyetten ve inançtan halk güçlerini mücadele ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu.