Halkların Demokratik Partisi(HDP) Eş Genel Başkan yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde Nazımiye İlçesinde bulunan Kapıbaşı Köyü mevkiinde yol yapım çalışması esnasında tahrip olan mezar taşlarını ve toprak kaymasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na sordu.

Önergesinde, “Tarafıma iletilen bilgilere göre Dersim’in Nazımiye ilçesinde bulunan Kapıbaşı Köyü’nün civarında gerçekleştirilen yol yapım çalışmalarında kullanılan dinamitin toprak kaymasına neden olduğu gibi arazide ciddi çatlakların oluşmasına yol açmıştır. Bazı çatlakların yerleşim yerlerine, evlerin yakınlarına kadar ulaştığı ve önlem alınmazsa ciddi tehlikelere neden olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca yine Karayollarının 2019 yazında yaptığı yol çalışmalarında kullanılan dinamitlerin, Kapıbaşa köyünde bulunan mezarlıkların tahrip olmasına neden olduğu ve ormanlık alanlarda bulunan ağaçlara zarar verdiği belirtilmektedir” ifadelerine yer veren Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yanıt istedi:

  1. Dersim’in Nazımiye ilçesinde Kapıbaşı Köyü civarında gerçekleştirilen yol çalışmalarında dinamit kullanıldığı doğru mudur? Kullanıyorsa bu dinamitlerin tesiri ve yarattığı etki ne kadardır? Yol yapımı sırasında kullanılan patlayıcıların köylüleri ve ekolojik yaşamı olumsuz etkilememesi adına ne tür önlemler alınmaktadır?
  2. Mezarlıkları tahrip olan Kapıbaşı Köyü’ne inceleme yapmak adına bir birim görevlendirecek misiniz? Bu konuda bir soruşturma başlatacak mısınız?
  3. Kullanılan bu dinamitlerin çevreye verdiği zararlara ilişkin bir tespit yapılmakta mıdır?
  4. Yol yapımı sırasında patlatılan dinamitlerin toprak kayması ve ormanlık alanlardaki ağaçlara verdiği zararlara ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
  5. Patlamalardan kaynaklı Kapıbaşı köyü sakinlerinin yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi adına bir çalışmanız olacak mıdır?                                                                                                                             4599b836-b9f2-4370-a8c2-8780a2eb5556-tile.jpg