TBMM Başkanlığı’na konuya ilişkin önerge veren HDP Milletvekili Alican Önlü, kentin bazı köylerine yirmi günden bu yana elektrik verilemediğini dile getirdi.

Kesintilerin vatandaşların yaşamını doğrudan etkilediğini kaydeden Önlü, kesintilerle ilgili önlem alınmadığını ifade etti.

Önlü, konuya ilişkin şu sorularına yazılı yanıt istedi:

Dersim halkı her yıl özellikle kış aylarında aynı sıkıntıları yaşamak zorunda mı? Dersim’de yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin neden yeterli önlemler alınmamaktadır?

Elektrik kesintilerine ilişkin yeterli önlem almayan ilgili kurum ve çalışanlarına ilişkin idari soruşturma başlatacak mısınız?

Şehrin valisi her ay muhtarlarla toplanıyor. Bu toplantılarda bu halkın sorunları konuşulmuyor mu? Konuşuluyorsa neden gerekli önlemler alınmıyor? Bu ay gerçekleştirilen muhtarlar toplantısında elektrik kesintileri konuşuldu mu?

Eğer bu toplantılarda halkın en temel sorunları konuşulmuyorsa ne konuşuluyor? Bu toplantıların amacı nedir?

Dersim’de elektrik hatları en son ne zaman yenilenmiştir? Bu hatları yer altına almak ya da sağlamlaştırmak adına ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

Özellikle Mazgirt’in Geçitveren köyüne 20 gündür elektrik verilmemesinin gerekçesi nedir? 20 gün boyunca elektriksiz yaşayan köylünün mağduriyetini kim giderecek?

Son bir ay içerisinde Dersim genelinde elektrik kesintilerine ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlara yapılan başvuru sayısı kaçtır? Başvuruların merkez ve ilçelere göre sayısı kaçtır?

Son bir ayda merkez ve ilçeler dahil olmak üzere kaç elektrik kesintisi yaşanmıştır? Bu kesintilerin arıza kayıtlarına göre nedenleri nelerdir?

Elektriğin gidip gelmesinden kaynaklı cihazları bozulan vatandaşların mağduriyetlerini giderecek misiniz? Bu konuda özellikle mağdur olan vatandaşlara yönelik bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?