“Her ne olursan ol gel ama samimi gel!” başlığıyla bir açıklama yapan CHP Pülümür İlçe Teşkilatı, ilçenin kadim bir kültürel ve tarihi geçmişe sahip olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada, ilçenin değişik etnik, inanç kesimlerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra barış ve kardeşliğin hakim olduğu bir geleneğe sahip olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi: “Bu geleneği besleyen ve geleneğin korunarak günümüze kadar gelmesini sağlayan, toplumdaki birliği pekiştiren ve kaynaştıran etkenler vardır. Bu etkenlerin başında kendilerine rehber edindikleri, uğruna adaklar adadıkları, yeminler ettikleri ziyaretgahları vardır. Uğruna dilek dileyip; dileklerinin gerçekleşmesini istedikleri, niyaz oldukları bu ziyaretgahların başında Kırdım Kızılbel Mezrası’nda bulunan Kureyşan Ocağı’ndan “Derviş Süleyman” ziyareti, Ahmeti Zemçi’nin kabrinin bulunduğu “Büyük Çeşme” ziyaretgahı, Doğanpınar Köyü Bük Mezrası’nda bulunan Kureyşan Ocağı’ndan “Seyit Büklü Dede Ocağı” ziyaretgahı, Gökçekonak Köyü’nde bulunan Baba Mansur Ocağı’na ait “Seyit Mahmut” ziyaretgahı, Kırklar Köyü’nde “Bağıra Sıpiye” Gölü, Sarıgül Köyü zirvesinde bulunan Ana Buyere” Gölü, Kırkmeşe Köyü’nde Sarısaltık Ocağı’ndan Seyit Kasım Türbesi’nin bulunduğu “Kalo Sıpe (Beyaz Dede),

Hacılı Köyü’nde bulunan Pir Sultan Ocağı “Bono Pil (Büyük Dam) ve buna benzer her köyde bulunan “Hızır Ayağı Çeşmesi” gibi kutsallar gelmektedir. Ki bu mekanlara dilimizde de “Harde Devres” denilmektedir” denildi.

Bahsi geçen ziyaretgahlara gidildiğinde küslüklerin unutulduğu, egoların bir kenara bırakıldığı ve omuz omuza cem olunduğunun dile getirildiği açıklamada, “Ziyaretgahlarda bu geleneği sürdüren ocak sahipleri ve ziyaretlerde hizmet sürdürenler de hiçbir zaman bu ziyarete gelenlerin inancına, kimliğine, cinsiyetine bakmaksızın gelenlere Tanrı’nın bir kulu gözü ile bakmakta yani “Yaradılanı Severim Yaradandan Ötürü” bilinci ile hareket ederek toplumda müritleri ile gönül bağı kurmuşlardır” ifadelerine yer verildi.

İlçede siyasi olarak karışlık bulmayan bir siyasi partinin kutsal mekanları kullanarak meşrulaşma gayreti içine girdiğinin belirtildiği açıklamada, “Kamuoyunda tartışmalara neden olan görseller, görüntüler gidilen ziyarette “niyetinizi samimi bulduk söylemi” oysa bu gibi ziyaretlere asıl olan samimi niyetle gitmektir.

Hangi siyasi görüşe ait olursa olsun inanç yerlerimizin kullanılması ve tartışmalara malzeme yapılması Pülümür halkını derinden üzmüş, birliğimizi, beraberliğimizi ve inanç değerlerimizi yaralamıştır. Sağduyu içerisinde hareket ederek, tartışma yaratacak ilçemizi ayrıştırmaya götürecek davranış ve tutumları kamuoyu ile paylaşmayı sorumluluk olarak addettik” denildi.