İşte, o söyleşi:

*Tunceli'de hekimlik, il sağlık müdürlüğü yaptınız. Sonrasında milletvekilliği için aday adayı oldunuz. En son belediye başkan adaylarından biriydiniz ve aday oldunuz. Siyasete atılma ihtiyacını neden hissettiniz?

20 yılım kentimizdeki sağlık kuruluşlarında baştabiplik ve idari yöneticilik yapmakla geçti. Bu süre zarfında kentimizin hak ettiği biçimde yönetilip temsil edilmediğini, ihtiyacı olan hizmetlerin gerektiği gibi sunulmadığını gördüğüm için halkımıza hizmet etmek ve şehrimizi hak ettiği yaşam standartlarına kavuşturmak için bu kez de Yerel Yöneticilik alanında hizmet vermeye devam etmek istedim.

25171.jpg

*Malum Tunceli Belediyesine kayyum atandı. Partinizin bu konudaki tavrını biliyoruz. Sizin görüşünüz nedir?

Belediyelere kayyum atanması hukuksuzluktur. Atanmışların seçilmişler üzerinde hüküm kurma çabası demokrasi ile bağdaşmaz. Biz yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yerinden yönetim beklerken atanmışlarla ve atanmışların bağlı olduğu tek kişiyle ülkeyi yönetme eğilimi var. Çözüm yerinden yönetime olanak sunmaktır, seçilmişlerin atanmışları denetlediği bir sistemdedir. Fakat seçim takvimine göre sonraki dönemin yerel seçim sürecine girmiş bulunmaktayız. Yerel yönetimlerde halkı temsil etmeye talip olmuş veya temsil edenlerin en önemli görevi önce halkın ve temsil ettiği şehrin geleceğini düşünmektir. Şehrimiz 2 yılı aşkındır iradesine konulan ipotek ile temsilcisiz kalarak zaten kayyumlar konusundaki bedelini ödemiştir. CHP ve Yusuf Kenan Aydın olarak Belediyemize sadece ve sadece hizmet etmek uğruna talip olduğumuz için kayyum atanması gibi bir durumla halkımızı karşı karşıya bırakmayacağız.

* Bizim gözlemlediğimiz kentte sakin bir seçim havası hakim. Siz sahada çalışırken neler görüyor, gözlemliyorsunuz?

Şehrimiz her zamanki seçim süreçlerinden farklı bir havada değil. Sosyal ve ulusal medya aracılığıyla dış kamuoyunda bir hareketlilik var olsa da bunun yerelde, merkezde yaşayan halkımız üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı sizin bahsettiğiniz havadan ispatlanıyor zaten. İnsanlarımız gayet tabi önce adayları dinlemek, anlamak istiyorlar.Mahalle çalışmalarımızda, esnaflarımızla ve STK’l arımızla gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde gördük ki halkımızın asıl sorunun işsizlik ve yoksulluk.Bu sebeple de bir kısım hemşerilerimiz de umutsuz ve karamsar bir hava hakim. Bu alandaki projelerimizi halkımızla paylaştığımızda oldukça olumlu tepkiler alıyoruz. O yüzden istihdam alanındaki projelerimize ağırlık vermeye başladık.

yusuf-kenan-aydin-sorular-(2).jpg

*Sizce kentimiz seçmeni yerel seçimlerde oyunu kullanırken projelere, adaya mı yoksa siyasi partiye göre mi seçimini yapıyor?

Halkımız siyasal deneyimi yüksek bir halktır. Oy verirken takım tutar gibi parti tutmuyor. Siyasal konjonktüre bakıyor, adayların güvenirliğine bakıyor, projelere bakıyor.Halkımız Cumhuriyet Halk Partisinin ülkedeki gücünü ve belediyecilik anlayışını biliyor. Ben bu topluma yabancı biri değilim bir sağlıkçı olarak verdiğim hizmetten beni zaten tanıyorlar. Projelerimizi anlatmaya başladığımızda bu işi layıkıyla yapabileceğimizi görüyor halkımız..

yusuf-kenan-aydin-sorular-(1).jpg

*Kentimizin tespit ettiğiniz en önemli sorunları nelerdir?

Yaptığımız çalışmalar neticesinde kentimizin ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarının başında İşsizlik sorunu, kültürel kimlik ve sosyal hizmetler ile dışarıya artarak verilen göçler sebebiyle Geri dönüşler konusu gelmektedir. Önceliği bu 3 alana vererek eş zamanlı olarak şehircilik alanında kentimizin refah seviyesini yükseltmek için gerekli tüm hizmetlerimizi sunacağız.

2222-001.jpg

İstihdam yaratmak için nasıl bir yol izlemeyi planlıyorsunuz?

İş İnsanlarımızın, yerli sermayenin ve yatırımcıların yeni işletmeler, tesis yada fabrikalar açması için Belediye olarak tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. Onlarla ortak projeler yürüteceğiz. Organize Sanayi Bölgemizde atıl durumda duran fabrika ve işletmeleri yeniden faaliyete geçirilmesi için katkı sunacağız. Kolektif üretim ve organik üretim için kooperatifleri kuracağız. Organik ürün festivali projemiz de var ayrıca. Kadınlarımızın, gençlerimizin ve engellilerimizin istihdamını öncelik alacağız.

333-001.jpg

Özellikle kültürel ve sosyal hayat (dil,kültür,sanat,inanç) alanda  yapılacak hizmetler kentimiz seçmenin dikkatlerini yoğunlaştırdıkları alanlardan biri. Seçilirseniz bu alanda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

Başta UNESCO tarafından yapılan çalışmada kaybolma tehlikesi yaşayan diller arasında olan Kırmancki /Zazaca için pozitif ayrımcılık uygulayıp Kürtçe ve diğer yabancı dillerde kurslar açacağız. Anadiller de her türlü kültür sanat ve edebiyat çalışmasının yapılmasına olanak sağlayacağız. Her insanın resmi dilin yanında anadili ile hayatın her alanında hizmet alma hakkı vardır. Bu bir lütuf değil, yıllardır yeterince önem verilmeyen bir hizmet hakkının teslim edilmesidir. Bilindiği üzere Munzur Üniversitemiz Zaza dili alanında eğitim vermektedir. Bu eğitimden çeşitli sebeplerle faydalanamayan vatandaşlarımız için üniversitemizin bu bölümündeki hocalarımızla ortak çalışmalar yürüteceğiz. İnanç alanında tüm mahallelerimize cenaze sonrası hizmetler için hayır evleri açacağız. Belediye olarak kültürel ve sosyal hayat alanında sivil toplumun güçlenmesi için destek vereceğiz. Kentimizde İnanç hizmeti veren ocaklarımız var. Onları dinleyeceğiz, Cem evi mi yapılmak isteniyor, belediyenin görevi bu ihtiyacı karşılayacak uygun bir yer tahsis etmektir, yapımına destek sunmaktır. Belediye kendisini Ocakların yerine koymamalı, karar mercii olarak görmemeli. İnanç alanında Ocaklar karar vermeli. Yeni bir yada iki cem evinin yapılmasına ihtiyaç olduğu görülüyor. Kapımız pirlerimize her zaman açık olacaktır. Onların tavsiyelerini ve önerilerini dikkate alacağız. Ayrıca Kültürümüzün yaşatılması için Kültür Sanat ve Tarih Köyü projemizi hayata geçireceğiz. Kültür alanındaki kurumlarımıza, yeni açacağımız alt birimlere ve cadde/sokaklara kültürel hafızayı canlı tutmak için halk oylaması belirlenen değerlerimizin isimlerini koyacağız.  Müziğe ve edebiyata ilgili vatandaşlarımız için enstrüman kursları ile atölye çalışmaları yapacağız. Yazarlarımız ve sanatçılarımızla birlikte edebiyat , sanat etkinlikleri ile sohbetler, söyleşiler organize edeceğiz. Gole Çetu’da bulunan yapıyı yenileyerek Dersim Arşiv ve dokümantasyon merkezi yaparak bu alanda yapılacak akademik çalışmalara olanak sağlayacağız.Dersim kütüphanesi için yer tahsis edeceğiz. Munzur Kültür ve Doğa Festivalimizi yeniden yapılandırıp amacına uygun hale getireceğiz.Kültürel aktarım için yaşlılarımızla gençlerimiz ve çocuklarımızın bir araya geldiği geleneksel buluşma etkinlikleri düzenleyeceğiz.

*Seçilmeniz halinde hayata geçirmeyi düşündüğünüz diğer projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? (altyapı, üst yapı, ulaşım, sosyal hizmetler, turizm, dezavantajlı gruplar (kadın, engelli, gençlik)

Alt, üst yapı ve ulaşım

Yol, kaldırım, kanalizasyon şehir şebekelerinin bakım onarımı ve yenilenmesi konusundaki tüm eksikleri gidereceğiz. Bu konuda özellikle ihmal edilmiş mahallemize pozitif ayrımcılıkla ihtiyaçları olan tüm alt yapı ve üst yapı hizmetlerini götüreceğiz. Kentsel dönüşümlerini mimaride geleneksellik ilkesiyle sağlayacağız. Otopark projesini katlı yer altı otopark projesine dönüştürüp uygulamaya geçireceğiz.Ulaşımı olmayan mahallerimize Belediye otobüslerimizle ulaşım sağlayacağız.Taksici ve minibüsçülerimizin durak ve diğer sorunlarını gidereceğiz.

yusuf-kenan-aydin-sorular-(4)-001.jpg

Sosyal Hizmetler 

Geliri düşük ve muhtaç ailelerimize Sosyal Kart uygulamamızla aylık belli bir para yatırıp kendi ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamalarını sağlayacağız ve düzenli olarak gıda yardımları yapacağız. Bakıma muhtaç engelli ve yaşlılarımız için evde sağlık hizmetlerinin yanı sıra bir de Belediye Bakım Evi açacağız. Nüfus yaşlanıyor maalesef pek çok yaşlımız yalnız yaşıyor. Açacağımız evler klasik „Huzur Evleri“ olmayacak, hem bakım hizmetleri alacaklar, hem insanlarımızla iç içe olacaklar, hem de doğal ortamların bu güne kadar yaşadıkları ortam gibi olacak. Merkezi yerlere spor salonları açacağız. Bir de Belediye Sosyal Tesisi Projemiz var.

Turizm

Festivaller, gezi ve tatiller için turistlere dönük belirli yerlerde içinde bungalow evlerinde olduğu çadır ve kamp alanları oluşturacağız. Doğa dostu turizm projelerine destek vereceğiz. Doğa ile su sporları ve turizmi için doğal dokuyu bozmadan parkurlar yapacağız. Turizm Kooperatifi açacağız. Gezi Kart projemizle belediye olarak gezilecek ve görülecek mekanlarımız için aylık gezi programları düzenleyeceğiz. Bir de Geleneksel Munzur Vadisi Maratonu projemiz var.

Kadın ve gençlik

Kadın ve Gençlerimizin yerel yönetimler de söz sahibi olması için ayrı ayrı Kadın ve Gençlik konseyi kuracağız ve kendi alanlarındaki ihtiyaçlarla ilgili çalışmalara kendileri karar vermesini sağlayacağız.

Kadınlarımızı üretime katmak için Kadın Kooperatifleri kuracağız. Dezavantajlı oldukları tüm alanlarda sosyal ve ekonomik destek sunacağız. Ürünleri satabilmeleri için sadece kadın satıcılardan oluşan „Kadın Emeği Pazarı“ projemizi hayata geçireceğiz. Gençlerimizin eğitimi için burs vereceğiz. Ayrıca sınavlara hazırlanmaları için kurslar ve etüt merkezleri açacağız. Geleneksel Gençlik Buluşmaları Şenlikleri düzenleyeceğiz.

Engelli Vatandaşlarımız için

Engelliler Derneğimiz için yeni ve engeli yaşama uygun dizayn edilmiş tam donanımlı bir bina tahsis edeceğiz. Otobüslerimizi engelli vatandaşlarımıza uygun hale getireceğiz. Üst yapı çalışmalarımızı yaparken engelli kullanımına uygun yapacağız.

yusuf-kenan-aydin-sorular-(1)-001.jpg

*Sizin de vurguladığınız gibi kent insanının büyük bölümü köylerinden göç etti ve uzun süredir üretimden uzak. Üretimi yeniden canlandırmak adına Tunceli Belediyesi neler yapabilir? (İlçe belediyeleriyle işbirliği düşünüyor musunuz?)

Bu konuda kente ve köye geri dönüşler en önemsediğim konu başlıklarından biridir. Bunun için özel bir masa kurup uzman kişilerle birlikte köyleri yeniden kurmak, canlandırmak ve üretimi desteklemek için çalışmalar ve projeler yapacağız. Dünyaya dağılmış bir milyona yakın hemşerimiz var. Bunların sadece binde biri bile geri dönse köylerimiz canlanır. Hemşerilerimiz uygun koşullar oluştuğunda tatillerini neden ender doğası olan Dersim'de yapmasınlar. Yabancı turiste bile ihtiyaç kalmaz. Yaz ve kış turizmiyle hizmet sektöründe önemli bir canlanma yaşanabilir. Kuracağımız Muhtar Masasıyla geri dönmek ve üretim yapmak isteyen vatandaşlarımız için danışma hizmetleri vereceğiz. Şehrimizde ve şehir dışında yaşayan yatırımcılarımıza ve iş insanlarımıza her türlü imkanı sunacağız. Kırsalda üretim yapanların yanında yer alacağız. Üretimi yapılan ürünlerin marka tescili, tanıtımı ve satışı pazarlamasında desteklerimizi sunarak üreticilerimizi her türlü imkanı sağlayacağız.Tüm bunları ve kentimizin ortak sorunları için ilçe Belediyelerimizden oluşan Tunceli Belediyeler Birliği organizasyonunu kuracağız.

yusuf-kenan-aydin-sorular-(5).jpg

*İlimizin çevre sorunlarına bakış açınızı öğrenebilir miyiz? (baraj ve HES'ler, maden ocakları, avcılık vb) Sizin belediyeniz döneminde bu konuda ne gibi çalışma ve girişimler düşünüyorsunuz?

Yaşam alanlarına ve ekolojimize zarar verme riski taşıyan tüm faaliyetlere(Baraj, HES, Madencilik gibi) karşıyım. Nesli tükenmekte olan ve kentimizin inancında kutsal olan hayvanlarımız başta olmak üzere yaban hayatımızın korunması için avcılık faaliyetlerine karşı gerekli önlemlerin alınması konusunda üzerime düşen tüm görevleri yerine getireceğim. Çevre ve doğa dostu bir belediye olacağız.Bu konu da ilk olarak Belediye Ekoloji Meclisini oluşturacağız.Munzur’un ve Pülümür Çay’larının Dünya Kültür Mirası Listesine alınması konusunda gerekli tüm kriterleri karşılamak için Belediye olarak çalışmalarımızı yapacağız. Kentimizin ekosistemi ile ekosistemimizi var eden Doğal ve Kültürel Miras alanlarımızın korunması alanındaki hukuki çalışmaları ve faaliyetleri destekleyeceğiz.

*Tunceli Belediyesi'nin bütçesi kısıtlı. Bahsettiğiniz bu projeleri belediye bütçesiyle hayata geçirebilecek misiniz? Değilse nasıl kaynak yaratmayı düşünüyorsunuz?

Bildiğiniz üzere biz Türkiye’nin ikinci büyük partisiyiz ve büyük şehirlerde Belediyelerimiz var.Bu Belediyelerimizle ekiplerimizle birlikte dayanışarak her türlü mesleki, teknik, ekipman  ve ekonomik destekleri sağlayacağız.Ayrıca tüm hibe, destek, teşvik projelerinden faydalanmak için deneyimli ve bu alanda uzaman kişilerden bir ekip oluşturacağız.Bu ekibimizle birlikte AB fonlarından, Kalkınma Ajansları,Bakanlıklar,Meslek Odaları, Büyük Elçilikler ve Gönüllü İş İnsanlarımızdan destekler isteyerek ortak projeler hayata geçireceğiz.

53708078_2547726671908432_3615209101304266752_n.jpg

*Seçilmeniz halinde nasıl bir kadro ve yönetim anlayışıyla çalışmayı düşünüyorsunuz?

Deneyimli, güler yüzlü, halkımıza hizmet için kendini adayan bir kadro anlayışı ile çalışacağız. Bu anlayışa uyan herkesle çalışmaya hazırız. Şeffaf, hesap verebilen, katılımcı ve halkçı belediyecilik anlayışımızla partili partisiz başka partiden ya da öteki ayrımı yapmadan herkese hizmetlerimizi eşit bir biçimde sunarak herkesin belediyesi olacağız. Belediye başkanı bir partiden seçilir ama şehrin belediye başkanı olur. Seçildiğim gün bana oy veren vermeyen herkese eşit hizmet edeceğim. Benim görevim halkımıza hizmet etmek, onlara yaşanabilir bir kent yaratmaktır.

*Kentte yaşayan insanların en büyük şikayetlerinden biri yerel yöneticilerin kendilerine yeterince dokunmayı başaramadığı yönünde. Sizin başkanlığınızda bu anlayış değişecek mi?

Evet değişecek. Ben başta olmak üzere, Meclis üyelerimiz, belediyemiz bünyesinde kuracağımız kadın ve gençlik  konseylerimizle düzenli olarak halkın içinde olacağız, halkın sorunlarını doğrudan halktan dinleyeceğiz ve yasalar çerçevesinde kendi çözüm önerilerimizi de ortaya koyarak ortak bir anlayışla sorunları çözüme kavuşturacağız. Belediyemizdeki kadrolarımızdan bu konuda eksik ve yetersiz olanları eğiterek, deneyimli, sorun yaratan değil sorun çözen ve vatandaşı mağdur etmeyen bir düzeye getireceğiz.Ayrıca Mahallelerimizde ve Belediyemiz de düzenli aralıklarla Halk Toplantıları alarak halkımızın sorunları dinleyip talepleri doğrultusunda gerekli çalışmaları yapacağız.

*Sahayı gözlemlediğinizde yerel seçimlerdeki şansınızı nasıl görüyorsunuz?

Halkımızın samimiyetine ve iradesine güveniyoruz.

*Son olarak seçmenlere neler söylemek istersiniz?

Kültürel yaşam felsefesiyle barışa aşık, çalışmanın, üretmenin ve emeğin yüce bir değer olduğunu savunan kentimizin her türlü şiddetten arınıp normalleşmesi gerekiyor ki gelişip ilerleyebilsin. Üretimin olmadığı, işsizliğin büyük bir sorun olduğu, Sosyal ve kültürel yaşamı iyileştirilmemiş toplumlar şiddet ile içe içe yaşamaya mahkum olurlar. Bunun birinci dereceden sorumlusu yerel yönetimlerdir. Bu sebeple sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Halkımızı huzurdan, yenilikten, birlikte üretmekten yana bizlerle el ele vermeye ve birlik olmaya çağırıyorum . Gelin şehrimizin geleceğini yepyeni bir şekilde yeni baştan hep birlikte inşa edelim.

yusuf-kenan-aydin-sorular-(3)-copy.png