Konuya ilişkin önerge veren Önlü, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan şu sorularını yazılı yanıt istedi: 

1-            Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri kaç KYK yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların toplam öğrenci kapasitesi nedir?

2-            Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri özel yurt sayısı kaçtır ve bunların toplam öğrenci kapasitesi nedir?

3-            Munzur Üniversitesi’nde 2021-2021 eğitim ve öğretim yılı için hali hazırda üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaçının şu an barınma sorunu vardır?

4-            ‘Asil kayıt’ hakkı kazanan öğrencilerin gelmesiyle birlikte 800’ü kadın öğrenci olmak üzere 1300’e yakın öğrencinin apar topar bir şekilde yurtlardan çıkarıldıkları doğru mudur? Doğru ise bu öğrencilere kalacak bir yer bulmadan çıkarılma sorumluluğu kimdedir? Bu konuya ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

5-            Munzur Üniversitesi’nde eğitime devam eden öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununun acil bir şekilde çözülmesi konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

6-            Türkiye'deki ekonomik kriz ve yoksulluk da göz önüne alındığında dar gelirli öğrencilerin barınma, ulaşım, eğitim ve yemek sorunlarını çözme noktasında neler yapıyorsunuz?

7-            KYK yurdunda kalma imkanı bulamadığı için ev veya apart oda kiralayan, özel yurtlarda kalan öğrencilere barınma desteği verecek misiniz?

8-            Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin kaçı bakanlığınızdan burs almaktadır? Bursların miktarı ne kadardır? Bu burslar öğrencilerin temel ihtiyaç ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISINA DA SORDU!

Önlü Bakan Kasapoğlu’nun yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a da barınma sorusunu sordu. İşte Oktay’dan yazılı yanıtlanması istenen o sorular:

1-            Munzur Üniversitesine ayrılan bütçe ve kaynaklar ne kadardır? Bu kaynaklar nereye harcanmaktadır? Öğrencilerin barınma ihtiyacının ne kadarı bu kaynaktan sağlanmaktadır?

2-            Munzur Üniversitesi’nde 2021-2021 eğitim ve öğretim yılı için hali hazırda üniversiteye kayıt yaptıran öğrenci sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaçının şu an barınma sorunu vardır?

3-            Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri kaç KYK yurdu bulunmaktadır? Bu yurtların toplam öğrenci kapasitesi nedir?

4-            Dersim’de üniversite öğrencilerinin kalabilecekleri özel yurt sayısı kaçtır ve bunların toplam öğrenci kapasitesi nedir?

5-            ‘Asil kayıt’ hakkı kazanan öğrencilerin gelmesiyle birlikte 800’ü kadın öğrenci olmak üzere 1300’e yakın öğrencinin apar topar bir şekilde yurtlardan çıkarıldıkları doğru mudur? Doğru ise bu öğrencilere kalacak bir yer bulmadan çıkarılma sorumluluğu kimdedir? Bu konuya ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

6-            Munzur Üniversitesi’nde eğitime devam eden öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununun acil bir şekilde çözülmesi konusunda ne tür çalışmalar yapmaktasınız?

7-            Türkiye'deki ekonomik kriz ve yoksulluk da göz önüne alındığında dar gelirli öğrencilerin barınma, ulaşım, eğitim ve yemek sorunlarını çözme noktasında neler yapıyorsunuz?

8-            KYK yurdunda kalma imkanı bulamadığı için ev veya apart oda kiralayan, özel yurtlarda kalan öğrencilere barınma desteği verecek misiniz?

9-            Dersim’in en önemli sorunlarından biri bütçenin halkın ihtiyaçlarına değil güvenliğe harcanmasıdır. Kalekol, karakol ve askeri harcamalar yerine anayasal bir hak olan eğitim ve barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik olmalıdır. Dersim’e ayrılan yıllık bütçenin ne kadarı halkın asıl ihtiyaçlarına harcanmaktadır?

10-         Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin kaçı bakanlığınızdan burs almaktadır? Bursların miktarı ne kadardır? Bu burslar öğrencilerin temel ihtiyaç ve barınma ihtiyaçlarını karşılamakta mıdır?