Munzur Gözeleri, Munzur Suyu, DERSİM Halkının, kutsalıdır, DERSİM Doğasının, var oluş hazineleridir. DERSİM Halkının tapulu, ortak malıdır. Büyük bir değeridir. Aynı zamanda da, DERSİM’İ, Dünyaya tanıtan, İlgi odağı yapan, ilgi çeken turistik bir mekânıdır.

   DERSİM Halkının önemli bir hazinesi olan Munzur Gözeleri, uzun zaman, bakımsızlıktan, yetkili makamların, kurumların, ilgisizliğinden, büyük bir ziyaretçi akınını, kaldıramayacak kadar, adeta kaderine terk edilmiş, bir mekân olmuştu.

   İlgi çeken büyük ziyaretçi akınına uğrayan turistik mekânlarda, kutsal mekânlarda, bütün dünyada, her yerde, ziyaret akınını, karşılayacak, rahat ettirecek, doğal yapıyı bozmadan, düzenlemeler, yapılır. Bu düzenlemeler, günümüz, Dünyasının, olmazsa, olmazıdır.

   Kaderine terk edilmiş, her gün giderek ilgi odağı olan, büyük ziyaretçi akınına uğrayan, MUNZUR GÖZELERİNDE, İhtiyaç duyulan düzenlemelerin, yapılması, öncelikli, bir ihtiyaç haline gelmiştir.

   Gözelerin ziyaretçi yükünü büyük ölçüde karşılayan, paylaşan, var olan ortamı, günü birlik, yaşayan, OVACIK Halkının, tamamı, mevcut görüntüden, şikâyetçi. Hemen herkes, gözelerde, gerekli düzenlemelerin, iyileştirmelerin, acilen yapılmasını istemektedirler. Konuştuğum, insanlar, “hiçbir vicdan sahibi, doğayı, Munzur Gözelerini, seven hiç bir insan, Gözelerin bugünkü haliyle kalmasına, gönlü razı olmaz” diyorlardı.

    İlimizin Sanayi Ticaret Odasının, eski, rahmetli Başkanı, YUSUF CENGİZ ile Vali Beyin, ortak çabasıyla, iyileştirme projesi, düzenlenmişti. Projenin hayata geçirilmesi için gerekli ödeneğin çıkarıldığı, söylenmişti. Süreci, benimle paylaşan, YUSUF Bey, rahmetli olunca, süreci izleyememiştim.

    GÖZELERİ İYİLEŞTİRME Projesi, bu yıl, tekrar gündeme geldi. Proje için gerekli ödeneğin çıkarılması üzerine, Bayındırlık Müdürlüğü, ihale için gerekli hazırlıkları tamamlayarak, Projeyi, ihaleye çıkardı. 8 Milyonluk İhaleye, altı iş adamı, müteahhit katılmış. İhaleyi yaklaşık,% 18 indirimle DERSİMLİ bir müteahhit almış.

  Projede yapılacak düzenlemeler, yapımlarla ilgili Bayındırlık Müdüründen, görüntüler istedim. Gönderilen Görüntülerde, Gözelerin karşı yakasında, suya yakın olmayan ahşaptan yapılı dizili satış yerleri, yanında çocuk bakım odası, WC tuvaletler, Projenin diğer bir bölümü sudan uzak karşı yakada kesim hane, mutfak, WC (tuvalet), çocuk bakım odası, yönetim binası.

    Projede, gözelerden aşağıda karşı yakada, piknik alanı düzenlenecek, doğal sık ağaçlı, alanda, yapılacak düzenlemenin, o alandaki, doğal yapıya, zarar vereceği endişesi ayrıca dile getirilmektedir.

   Yaşanacak ziyaretçi yoğunluğundan, çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi için bir arıtma tesisinin, projede olup olmadığı sorulan sorulardan biri.

   Genel hassasiyete göre, uygulanacak Projede, DOĞAL YAPININ bozulmamasına, azami hassasiyet gösterilecek. Betonla, her hangi bir düzenleme yapılmayacaktır. Daha önceden girişteki ünlü meşe ağacının, altında çıkan, gözelerin, üstüne, ziyaretçilerin oturmaları, hatta gün boyu piknik yapmaları için betonla düzenlenmiş alan, oradaki gözeleri kurutmuştu. Yapılacak düzenlemede, öncelikle o,  beton dökülü alanlar, oturak yerleri, sökülerek, temizlenerek, eski doğal haline getirilmesi gerekmektedir.

    Eskiden patikaların yapıldığı seyyar satıcıların sergilendiği, araçların park ettiği alan, tamamen yeşil, doğal bir alan olarak düzenlenmiş olmalı.

    140 cm genişliğindeki yürüyüş yolu için, kullanılacak beton pabuçların, doğaya, zarar vereceği endişesi var. Aynı şekilde yapılacak, ahşap yol içinde, yaban hayatına zarar vereceği endişesi var.

    Gözelerin, Batı güney yakasından, 100,150 metre uzaklıkta kurulu olan MUNZUR SU’yun, Tunceli Temsilcisi, aynı zamanda ortaklarından,  açıklamalarda bulundu. “Tesislerimiz, kıyıdan,100-150 metre uzakta, yaklaşık, 30 dönüm alan üzerinde, yapılı tesisler 5 dönümlük alan üzerinde kurulu, kalan alan, bahçe olarak tel örgü ile çevrili yeşil alandır. Kurulu tesislerimizin çevresi, duvarlarla çevrilidir. Çevreyi kirletmediğimize, koruduğumuza, gerekli hassasiyeti gösterdiğimize dair, Yetkili çevre kurumlarından, onaylı raporlarımız vardır. Atık olarak boş petler, şişeli, düzenli olarak depolanmakta, sonrasında, Antep iline, geri dönüşüme, nakledilmektedir. İhtiyacımız olan suyu da en üst gözeden sağlıklı bir boruyla tesislerimize almaktayız. Gözeler, bizim de kutsalımızdır. Bizim de doğamızdır. Ona, çevresine, zarar vermek, söz konusu değildir. Buna kesinlikle izin verilmemektedir” diyordu. Bir başka bir görgü tanığı suyun alındığı gözenin etrafının paslı tel örgüleri ile çevrili olduğunu tel örgülerin devrildiğini su kaynağını gözeleri kirlettiğini, fabrikanın görüntülerinin de doğa harikası yere yakışmadığı söylenmektedir.

     Projenin ayrıntılarına ulaşamadık. Bunun yanında, sivil tolum örgütlerinin, temsilcilerinden, Ovacık Munzur Gözelerini, yakından tanıyan Tunceli Belediye Başkanımızdan sorduk. Görüşlerini aldık.

   Ortak görüşler, proje yapılırken sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile bir araya gelinmeliydi. Ortak görüşler çerçevesinde, proje oluşturulmalıydı.

   Proje, insan kullanımı odaklı bir proje değil, doğal, kültürel, kutsal değerlerimize, sahip çıkacak, zarar vermeyecek, KORUMA AMAÇLI, bir proje olmalıdır.

   Koruma amaçlı, oluşturulacak yönetimde, ALEVİ Dedelerine, temsilcilerine, de yer verilmesi istenmektedir.

   Eksikliklerle, alel acele, uygulanacak bir proje, geri dönüşü olmayan zararlar, verecektir. Buna özen gösterilmelidir. Ovacık Halkı, Sivil Toplum örgütlerinin temsilcileri, birer denetmen gibi, projenin uygulamasını yakından izlemelidirler.

 Sayın Belediye Başkanı, MAÇOĞLU, “MUNZUR GÖZELERİ, DERSİM Halkının en büyük zenginliğidir. Değeridir. KUTSALIDIR. Uygulanacak Proje, doğal yapıya zarar vermeyen, koruma amaçlı bir proje olmalıdır. Yeni Zelanda’nın kutsalı, WHANGANUİ nehri, Hindistan’ın, GANJ Nehri gibi, bizim kutsalımızda, uluslararası, CANLI VARLIK STATÜSÜNE alınması gereken, kutsal bir doğa harikasıdır” diyordu.

munzur-gozeleri-icin-8-milyonluk-proje_e50502f.jpg

munzur-gozeleri-(8).jpg