Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde yaşanan sürgünler, mobing ve adaletsizliklere ilişkin yazılı soru önergesi hazırlayarak konuyu meclis gündemine taşıdı.

Önlü, verdiği soru önergesinde sosyal hizmetlerin doğru ve adil bir şekilde uygulanmasında yaşanan sorunların yanı sıra sosyal hizmet emekçilerinin sorunları da her geçen gün giderek arttığını belirtti. Önlü , “Sosyal hizmet alanın prensiplerini bilmeyen, mesleki yeterliliği olmayan yöneticilerin liyakatsiz atanması bu sorunların nedenlerinden biridir. Vekili olduğum Dersim ilinde bulunan Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de liyakatsiz atamalarla, sosyal hizmet emekçilerine yönelik kötü muamele ve mobing uygulamalarıyla sürekli gündeme gelmektedir. Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü İl Müdürü ve aynı zamanda Tunceli Cemevi Başkanı görevine devam eden Ali Ekber Yurt ve kimi kurum yöneticileri hakkında geçmişte de birçok iddia gündeme gelmiş, ancak bu iddialara ilişkin tek bir soruşturma açılmamıştır” dedi.

Çalışanların mobbing ile yıldırılmaya çalışıldığı, siyasi erke sırtını dayayan kimi kesimlerin kollandığı, soruşturma dosyalarının üstünün örtüldüğünü söyleyerek yapılan sürgünlere dikkat çeken Önlü şöyle konuştu:

“Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde İl Müdürü Ali Ekber Yurt’un, İl müdür yardımcılarının ve kamu idarecilerinin çalışanlara yönelik baskı, mobbing ve sürgünler nedeniyle SES Dersim Şubesi üyeleri 21 Aralık 2022 tarihinde kurum önünde basın açıklaması yapmak istemiş ancak kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu açıklama engellenmiş, açıklama SES Dersim Şubesi önünde gerçekleştirilmiştir. 23 Aralık 2022 tarihinde basın açıklamasına katılan 3’ü psikolog 1’i çocuk gelişimci ve 1 veri hazırlama ve kontrol işletmeni personelin (Gülşen Onan, Leyla Aydın, Duygu Kurban Güzel , Ali Berhan Soylu ve Besime Özden Benli)Pertek ilçesinde bulunan Sosyal Hizmet Merkezine kadro atamaları yapılmıştır.”

Mevcut değişikliklerde aynı unvana ve görev alanına sahip kişiler birbirleri ile yer değiştirilmiş olup Pertek Sosyal Hizmet Merkezinde aktif yürütülen dosya sayısı Tunceli Sosyal Hizmet Merkezinin aktif dosya sayısının yarısından az olmasına rağmen daha fazla sayıda psikolog ile hizmete devam ettirilmesi yapılan değişikliklerin ihtiyaca yönelik olmadığını ortaya koymaktadır. Tunceli Sosyal Hizmet Merkezinde psikolog sayısı değişikliklerin ardından 1’e (bir) düşürülmüş Pertek Sosyal Hizmet Merkezinde Psikolog unvanı ile çalışan sayısı ise 4’e(dört) çıkartılmıştır. Tunceli Sosyal Hizmet Merkezindeki toplam meslek elemanı sayısı ise 17 (onyedi) iken Pertek Sosyal Hizmet Merkezi yarısından daha az iş yükü ile yine 14 (ondört) meslek elemanı ile çalıştırılmaktadır.

Yapılan görev değişikliklerinden görevlendirmelerin ihtiyaca yönelik olmadığı, sadece basın açıklamasına katılan sendika üyelerini yıpratmak ve cezalandırmak amaçlı sürgünler olduğunu belirten HDP’li Önlü, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a şu soruları yöneltti:

Vekili olduğum Dersim ilinde bulunan Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde, personele yönelik mobbing, kötü muamele ve sürgünlere ilişkin bir soruşturma başlatacak mısınız?

Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde çalışan personellere adaletsiz iş yüklendiği, çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldığı, personellerin istekleri dışında keyfi olarak yerinin değiştirildiği doğru mudur?

Son 1 yıl içerisinde Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğünde çalışan personellerden kaçının yeri keyfi olarak değiştirilmiştir?

Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde siyasi erke sırtını dayayan kimi kesimlerin kollandığı, soruşturmaların şeffaf yürütülmediği ve üstünün örtüldüğü, çalışanlara kaba ve yaralayıcı ifadeler kullanıldığı doğru mudur?

Son 1 yıl içerisinde Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğünde kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalardan kaçı ne şekilde tamamlanmıştır? Soruşturmalar sonucunda hakkında idari işlem başlatılan personel sayısı kaçtır?

21 Aralık 2022 tarihinde baskı, mobbing ve sürgünlere ilişkin yapılan basın açıklamalarına katıldığı için 3 kadın personelin merkezden Pertek ilçesine sürgüne gönderildiği doğru mudur? Bu sürgünlerle sendika üyeleri yıpratılmak ve cezalandırılmak mı istenmektedir?

Sürgün edilerek haksızlığa uğrayan ve mağdur edilen çalışanların kadro atamalarının iptal edilerek eski görev yerlerine dönmeleri için bir girişiminiz olacak mıdır?

Hakkında mobbing, baskı, hakaret gibi sayısız iddia bulunan Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Ekber Yurt’u hakkında soruşturma neden başlatılmamaktadır? Ali Ekber Yurt’u görevden almayı düşünüyor musunuz?