Nas Yayınlarından çıkan “Ozelya” isimli Türkçe şiir kitabına ilişkin şair ve besteci Aydın Öztürk, Kırmancki/Zazaki şiirlerin Türkçesi ile yer aldığı “Verason” “Akşamüstü” isimli şiir kitabına ilişkin ise şair ve besteci Ahmet Can Akyol bir yazı kaleme aldı.

İşte, her iki şairin yorumuyla Yılmazcan Şare’nin kitapları:

Anadilinde tiyatroya emek veren ve ayrıca yazmak için de derdi olan bir sanat serüvencisi. Şimdi de yine Kırmancki/Zazaki şiirleri Türkçesiyle birlikte sunuyor okura.

“Dermansız derdi sineye çekeriz, tarih çürümüş ölülerin karnında tez gel te, eski bir ölümdür sesimiz” diyor ve doğup büyüdüğü toprakları düş gücüyle geziniyor. Yani, yaşanmışlıklarla örülü çokça dizeyi, Desimce söylenen ağıtların şiir çığlığına serpiyor.

(AHMET CAN AKYOL, “VERASON” ÜZERİNE)

Yılmazcan Şare’yi tiyatro alanında tanıdım. Burada kendisine has duruşunun ve seçtiği dilinin üzerinde özenle durmak gerekiyor. Dünya dilleri ailesinin ağacında açan binlerce çiçeğin biri de Kırmançki’dir. Bu dilin dalında solmasına, sararıp dökülmesine, unutulmasına, insanlığın hafızasından silinmesine Yılmazcan Şare’nin büyük itirazı var.

Bu yüzden sergiledikleri oyunların dili Kırmançki’dir. Şimdi karşınıza şiirleriyle çıkıyor.

Kendine has dili ve imgeleriyle merhaba diyor.

“Sıratından dervişler geçirensin, Tanrı ile aramızdaki sır gibisin, Ahiretine Tutundum, bağışla”.

Bazen hayat insanı uçurumlarla sınar. Soruları, yanıtları kolay değildir. Göze alnın zor olduğu zamanlarda gerekçelerin gölgeleri koyudur.

Yılmazcan Şare de bize bunu hatırlatıyor.

“Bu kan gövdeli hıçkırıklardan demdir diyor kaşif demdir gelip de geçmez”

Şu günlerde dünyanın fotoğrafını çeksek herhalde altına bu dizeleri yazarız.

“Vakit gece, gök boşluğuna hüzün yağmakta, Üstüm başım sırılsıklam, sen kokmakta”

İnsanın içindeki en sıcak liman aşktır. Bazen de kasırgadır, sönmeyen mağma. Ne olursa olsun yine de en güzel rotamız aşktır. Yılmazcan Şare de gecesinde oraya gitmeyi seçiyor.

“Her kesler el gibiyken, gel oldum sana”

Zaten el diye söylediklerimizin çokluğunda, gel diyen yüreğin sıcak sesidir hayata tutunma sebebimiz. Sarmaşıkların inadıdır yaşama sevincimiz. Yolun açık olsun Yılmazcan Şare…

(AYDIN ÖZTÜRK, “OZELYA” ÜZERİNE )

Kitapları, Nas Yayınları’nın +90 (555) 977 76 71 nolu telefonundan yurtiçi ve yurtdışı için sipariş edebilirsiniz.

ozelya-(1)-horz.jpg