Belediye ile Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi’nin ortaklaşa düzenleyeceği, Yılmaz Güney Vakfı’nın da destekleyici olduğu 3. Uluslararası Yılmaz Güney Kültür Sanat Festivali’nin tanıtım toplantısı İstanbul Taksim Hill Otel Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Dersim Belediyesi olarak kendisini halkının acılarını ve umutlarını beyaz perdeye aktarmaya adamış olan değerli sanatçımız Yılmaz Güney adına düzenlenen bir festivalin ortağı olmayı büyük bir mutluluk ve sorumluluk olarak duyumsuyoruz. Yılmaz Güney, coğrafyamızın ezilen ve yoksul halklarının gözünde bugün de devrimci sanatın mihenk taşı olmayı sürdürüyor. Bu yüzden onun adına düzenlenen bir festivali onun yarattığı değerlere yaraşır bir şekilde Dersim halkıyla birlikte örgütlemek bizim için önemli” ifadelerini kullandı.

Festivalin devrimci sanatı güçlendireceğine inandığını belirten Maçoğlu, “Geleceğe olan inancımızla özgürleşmek için bir arayışa çıktığımız umut dolu serüvenimizde güzelden ve doğrudan yana olan tutumuyla bizi yarına daha güçlü ve daha özgür bir bakışla ulaştıracak olan devrimci bir sanata ihtiyacımız var. 3. Yılmaz Güney Kültür Sanat Festivali’nin kolektif emek ve çabamızla devrimci sanatı güçlendireceğini düşünüyoruz.

Coğrafyamız tarih, kültür ve doğa bakımından türlü zenginlikler, insan hikayeleri, değerler ve yaşanmışlıklarla dolu. Özellikle genç nesillerin üzerinden yükselebilecekleri bu güçlü damarı görüp keşfetmeleri, bunu kendi yolculuklarıyla birleştirerek şiir, öykü, fotoğraf, karikatür ve sinema dallarında eserlere dönüştürebilmeleri için ciddi bir potansiyel mevcut. 3. Yılmaz Güney Kültür Sanat Festivali’nin bu potansiyeli büyük oranda ortaya çıkarabilecek önemli bir vesile olarak görüyoruz” dedi.

Her halk kendi anadiliyle yaşar diyen Maçoğlu, “Her halk anadiliyle yaşar. Festivalin coğrafyamızda konuşulan dillere yer ayırması festivalin en güçlü yanlarından biri. Dersim halkı, anadilin önemini anadili yok olmak tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için en derinden duyumsayanlardan. Bizim için festivalde anadilimizde üretilen eserlere yer verilmesi, anadilimizde etkinliklerin organize edilmesi anadilimizin ilerlemesi ve gelişmesi için önemli bir vesile olacak. "Her was koke xo de royeno her teyr zone xo de vaneno” sözünü söyleyen büyük ozanımız Sey Qaji’nin de dediği gibi kendi kökümüze yaslanarak kendi dilimizde söyleyelim” diye konuştu.