Düzgün Baba Cemevi, Xızır ayı programını açıkladı. 4 Şubat’ta saat 11.00’de Düzgün Baba Cemevinde bir araya gelip Düzgün Baba’ya gidilerek. Çerağ uyandırma, Gülbeng(dualar), deyiş ve semahlar, Xızır Kautu, kurban ve lokmalar pay edilecek.

Düzgün Baba Cemevi programa ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Xızır Toplumumuzun inanç itiqat kültür ve yaşamının en büyük değerlerinden biridir. İçinde bulunduğumuz ay Xızır ayıdır. Xızır Rea heq-Hakk yol Alevilikte özel bir yere sahiptir. Xızır Alevi inancının kalbi ve vicdanıdır. Toplumsal yaşamda adaletin güvenin ve umudun sembolüdür. İnancın itiqatın hakk ve hakikatın olduğu her zaman ve mekânda Xızır var olmuştur. İnanç ve itiqatınız özünüzle sözünüzle ve gönlünüzle bir olursa Xızır dan medet umarsınız. Xızıra inanmak itiqat ister doğruluk ister. Xızıra inanmak vicdanınla bilincinle ve yüreğinle Yola bağlılık ister. İtiqatın olmadığı yere Xızır gelmez. Xızır Kızılbaş Dersim Aleviliğinde-Rea heq inancında Alevilerin gönlünde yüreğinde bilincinde ihtiyaç duyduğunda dara düştüğünde medet umduğu manevi bir güçtür. Xızır kurtarıcıdır. Xızır insanların en zor anında sığındığı medet umduğu her türlü olumsuz durumda umudun Hakk ve hakikatin kendisidir. Darda, Zorda, yolda kalanların sığınağı ve yardıma koşanı Xızır’dır. Yaşamın her alanında o vardır. Bundandır ki Dersimde Zone ma zone xızıro derler (Dilimiz Xızırın dilidir) Dağlara, Göllere, Kayalıklara, mağaralara, hayvana, ağaca vs Xızır adı verilip kutsiyet atfedilmiştir.

Xızır’a en çok ihtiyaç duyduğumuz zor ve zulmat bir dönemden geçiyoruz. Xızır aklıyla el ele-el hakka diyerek Hakk ve hakikat adına bir araya gelelim. Yolumuz rızalık ve iqrarlık yoludur. Xızır İnancımızın itiqatımızın kültürümüzün yaşamımızın hakikatıdır.Bu Hakikatin yol evlatları olarak içinde bulunduğumuz zor zulmat ve sıkıntılı günlerde birbirimize Xızır olalım. Xızır aklıyla dayanışma içerisinde olalım. Bu Xızır günlerinde biz de Harde dewreşte Evliyalar diyarında yol evlatları olarak Ana ve pirlerimizle Bawa Duzgın’ın mekânında  (Esketı Çeli)de dara duracağız. çerağlarımız, Gülbanglar, Deyiş ve semahımızla Xızır kautu, kurban ve lokmalarımızı pay edeceğiz. Aşk ile.”

Program:

Tarih:04.02.2021 Perşembe

Saat:11:00

Çerağ uyandırma

Gülbeng(dualar)

Deyiş ve semahlar

Xızır Kautu, Kurban ve lokmalar pay edilecek...

İletişim:05530740803

Not: Uzakta olup Kurban ve lokmalarını Düzgün Baba’da pay etmek isteyen canlar iletişime geçebilirler.

DÜZGÜN BABA CEMEVİ