Dersimli Özgür Yıldız, Eşi Canan Yıldız’la birlikte Ankara’da kurduğu “Nüans” isimli seramik atölyesiyle yurt içi ve yurtdışındaki önemli projelere imza atıyor. Yıldız, seramiğin yanı sıra camı da sanata dönüştürüyor.

seramik-ve-cama-hayat-veriyor-(6).jpg

Seramikle tanışması hakkında bilgi veren Özgür Yıldız, “Seramiğe olan ilgim, 1989 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’ne kayıt yaptırmamla başladı. O yıllarda bu bölüme özel yetenek sınavıyla giriliyordu. İki aşamalı sınavdan sonra bölümü kazandım ve dört yıllık bir eğitim aldım. 1993 yılında mezun oldum. 1993-1994 yıllarında Paris ve Almanya’da mesleki araştırmalar yapmak amacıyla bulundum. 1998 yılında da eşimle birlikte kendi atölyemiz olan Nüans Seramik’i kurduk” dedi.

Akademik kariyer yapmak yerine atölye çalışmalarını tercih ettiğini söyleyen Yıldız, “Üniversite hayatım boyunca Yaz tatillerinde atölye çalışmalarını seviyordum. Hocalarımın motivasyonu da atölye kurmamda etkili oldu. Seramik bölümünü okurken büyük keyif aldım. Akademik kariyer düşünmek yerine bu tarz çalışmaları seviyordum. Her güzel sanatlar öğrencisinin arzu ettiği gibi atölye sahibi olmak istedim” diye konuştu.

seramik-ve-cama-hayat-veriyor-(1).jpg

ÖZEL VE KAMU İÇİN ÇALIŞMA YAPIYOR

Kurduğu atölyede özel ve kamu için çalışmalar yaptıklarını belirten Özgür Yıldız, “Otel, hastane, kamu ve özel sektör binaları, iş merkezleri AVM’ler, villa gibi yapılarda seramik ve cam uygulamalar yapıyoruz. Vitray ve eritme cam seramikte de rölyef anlamında çalışmalar yapıyoruz.

Çalışmalarımızda geometrik formları kullanıyoruz. Bu artık bizim tarzımız oldu” dedi.

seramik-ve-cama-hayat-veriyor-(2).jpg

ATÖLYE ÇALIŞMALARI SADECE SERAMİKTEN İBARET DEĞİL

Seramiğin yanı sıra cama da ilgisi olduğunu aktaran Yıldız, “Cama olan ilgim okul yıllarında başladı. Çeşitli araştırmalarda camı hep seramiğin yanında bir şekilde kullanıyordum. Daha sonraları camı fırınlarda farklı boyutlara taşıdım. Birçok projemde füzyon ve eritme cam tekniği ile kendi üslubumu gerçekleştirdim. Camın saydamlığı dolayısıyla üstünde kullandığım renklerin parlaklığı ve estetik yapısı başarılı sonuçlar ortaya çıkardı. Gerek kişisel gerekse de proje çalışmalarımda cam işlerim seramik çalışmalarımla aynı seviyeye geldi diyebilirim. Camı iki boyuttan üç boyuta çevirerek farklı projeler düşünüyor ve üzerinde çalışıyorum. En son seramik ve cam sergim büyük beğeni aldı. Bu da yeni projeler üretme isteğini arttırdı. Yurt içi ve yurtdışında yapmış olduğumuz projelerde daha sık camı ön planda tutmayı düşünüyorum” diye konuştu.

seramik-ve-cama-hayat-veriyor-(9).jpg

GENÇLERİN BENZERİ ÇALIŞMALAR YAPACAKLARI KONUSUNDA ENDİŞELERİ VAR

Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olan öğrencilerin atölye çalışmalarına yönelebilecekleri konusunda endişeleri olduğunu dile getiren Özgür Yıldız, “Bu konuda yetişen çok fazla arkadaşımız yok. Çünkü bunların olabilmesi için talep olması lazım. Talep olursa insanlar bu alana yönelebilir. Ülkemizde bu sanatın uygulanması anlamında çok talep olduğunu düşünmüyorum. Belki daha küçük boyutlarda kişisel sergiler anlamında devam edebilir. Ancak büyük projeler olacağını tahmin etmiyorum” şeklinde konuştu.

seramik-ve-cama-hayat-veriyor-(4).jpg

YILDIZ, “YAPTIĞIM İŞLER AYNI ZAMANDA SERGİLERİM”

Bir çok karma sergiye katıldığını belirten Özgür Yıldız, “Bunların yanı sıra 10 Ekim’de Galeri Akdeniz’de ilk kişisel sergimi açtım. Sürekli projelere vakit ayırdığım için sergilere çok zaman ayıramıyorum. Ancak yaptığımız her proje aynı zamanda bizim kişisel sergimiz. İşlerimizi metrolara, alışveriş merkezlerine, kamu binalarına yani insanların görebileceği alanlara işlediğimiz için herkes görebiliyor. Bunlar da bir nevi sergi özelliği taşıyor” dedi.

MALİYET YÜKSEK

Seramiğin maliyetli olduğunun altını çizen Yıldız, “Çamur dışında kullandığımız sır, boya vb malzemelerin tamamı ithal. Bu malzemeleri Türkiye’de bulmak zor. Mecburen yurtdışından getiriyoruz. Getirdiğimiz malzemeleri yurt içinde çalışma yapan arkadaşlarımıza da veriyoruz. Bütün zorluklarına rağmen bu mesleği severek ve keyifle yapıyoruz. Zor olduğu kadar heyecan verici de. Bir eser oluşturmak zordur ancak ortaya çıktığı zaman aldığınız haz her şeye değiyor” diye konuştu.

Yıldız’ın atölyesine ilişkin fotoğraf ve görsellere, http://www.nuansseramik.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

seramik-ve-cama-hayat-veriyoru.jpg