ERCAN TOPAÇ & SERHAT OZAN YILDIRIM

Antalya’da çalışırken 2 yıl önce memleketi Hozat’a yerleşen Murat Göktaş (45), pandemi sürecini de fırsat bilerek evinin depo olarak kullanılan bölümünü atölyeye çevirdi. Burada dağlardan topladığı kurumuş meşe, kavak ve çam ağaç parçalarından ürünler yapan Göktaş, ürünlerini sosyal medyada “Hozat Sanat Atölyesi” ismiyle kurduğu sayfa üzerinden satışa sunuyor.

YÖRESEL MOTİFLER VE GÜNCEL TEMALARI AHŞABA İŞLİYOR

2 yıl önce Antalya’dan memleketine döndüğünü söyleyen Murat Göktaş, “Önce yüzüklerle uğraştım. Epoksi ve doğal ağaçlarla başladım. Daha sonra kendimi sınadım, farklı işler yapabilir miyim diye. Bir şeyler yaparak başardım. Biblolar, yöresel motifli işlemeler, herkesin beğenisini alabilecek okuma sanatı üzerine, dünyada salgın anlamında simge haline gelen pandemi maskesi ve artarak devam eden kadına yönelik şiddeti anlatan işlemelere yer verdim” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİ FIRSATA ÇEVİRDİ

Pandemi süreci nedeniyle evde kendini izole ettiğini ve bu işe başladığını belirten Göktaş, “Bu süreçte herkes gibi ben de eve kapandım. Evin depo olarak kullandığımız katı boştu. Burayı atölyeye çevirdim. Çalışmalarıma daha hızlı ve daha çok zaman ayırdım. Yaptığım ürünlerin tanıtımını ve satışını “Hozat Sanat Atölyesi” adı altında sosyal medya hesaplarında gerçekleştiriyorum. Ara ara siparişler alıyorum. İnsanlar da emeğime katkı sunuyor. Bir ürünü yapmak bir hafta, on günümü alıyor gerçekten çok zor. Bir kütük parçası düşünün onu önce çizebileceğim duruma getiriyorum yada marangozda kestirip çiziyorum. Çizdikten sonra kabasını çıkarmaya çalışıyorum ve ince işlere geçiyorum. Şekillendirmek ve açılarını ayarlıyorum. Yonttuktan sonra zımpara işlemi oluyor. 5 kat zımparadan sonra parlatıcı, vernik yada kendimin bal mumu ile zeytinyağından yaptığım koruyucuyu kullanıyorum” diye konuştu.

HİÇBİR EĞİTİM ALMADAN MUHTEŞEM ESERLER ORTAYA ÇIKARIYOR

Konuya ilişkin hiçbir eğitim almadığına vurgu yapan Göktaş, “Açıkçası hiçbir eğitim almadım. Bir yerde çalışmadım ve görmedim. Sadece anlattığım gibi bir duvar saatiyle başlamıştım aşama aşama kendimi geliştiriyorum. Belki ileride daha farklı çalışmalar yaparım. Heykeltıraş arkadaşlar var görüştüğümde bunun eğitimini almadan bu işi başarmama Tamimiyle kendi yeteneğim” ifadelerini kullandı.

Ürünleri incelemek ve satın almak için : https://www.instagram.com/hozat_sanat_atolyesi/