Doğa Fotoğrafçısı Mahmut Boztaş, Nazımiye İlçesi’ne bağlı Aşağı Doluca, Bingöl Yayladere ve Elazığ’ın Karakoçan İlçesi’ne bağlı köylerde bulunan toplam 90 çocuğa “Oyuncak Makinam” projesi kapsamında fotoğrafçılık eğitimi verdi.

Bir yıldan fazla süren projede, Çek At diye tabir edilen makine ile çocuklar tarafından çekilen fotoğraflar, 24 Temmuz Çarşamba günü Nazımiye İlçesi’ne bağlı Aşağı Doluca Köyü’nde sergilenecek.

Proje kapsamında çekilen fotoğraflar,  Aşağı Doluca Köyü’nün ardından Yayladere ve Karakoçan’ın köylerinde de sergilenecek.

Projeye ilişkin bilgi veren Doğa Fotoğrafçısı Mahmut Boztaş, “Doğadan Sanata Seyyah Fotoğraf Sergisi isimli fotoğraf sergisi çalışmamın İstanbul’da sergilenmesinin ardından birçok yerden sergi daveti aldım. Ancak ben büyük kentlerde sergi açmak yerine Anadolu’yu gezerek bu tür etkinliklerden mahrum kalan ya da yılda bir iki kez bu tür etkinliklerin yapıldığı yerlere gitmek istedim. Bu konuda destek istedim ancak olumlu bir karşılık bulamadım. Bahsi geçen sergiyi kendi köyümde açtığımda özellikle çocuklardan güzel tepkiler aldım. Birçok çocuk keşke biz de böyle bir şey yapabilsek deyince onların o ilgilerini kayıtsız kalamadım” dedi.

Hazırladığı proje çalışması kapsamında İstanbul’a gittiğini ve Olcay Türköz isimli foto baskı firmasının sahibiyle tanıştığını aktaran Boztaş, “Kendisine proje fikrini açınca sağ olsun elinde bulunan ve çek at diye tabir edilen 200 civarında makineyi bize karşılıksız verdi. Ben de o makineleri çocuklara dağıttım. Nasıl kullanacaklarını öğrettim. Dilediğiniz şeyi çekebilirsiniz dedim çocuklara. Çocuklar için çok ilginç bir deneyim oldu. Çocuklar özellikle kompozisyon anlamında güzel işler çıkardılar” diye konuştu.

oyuncak-makinam-(3).jpg

Köy çocuklarının müzik, resim ve fotoğraf konusunda son derece yetenekli olduklarını ancak yönlendirilmeye ve desteğe ihtiyaç duyduklarını kaydeden Boztaş, “Bu çok zor olmasa gerek. Okul sürecinde bunlar öğretilebilir ya da halk eğitim kurslarında. Herkesin bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu sergi çalışmasından sonra resim, müzik, fotoğrafçılık ve İngilizce atölye çalışması düzenlemeyi planlıyorum. Bu yetenekli çocukların görülmesi; keşfedilmesi lazım. Şehirde yaşayan çocuklar bir çok şeye ulaşıyor ancak köydeki çocukların bu şansı yok. Oluşturacağımız bu sanat atölyesine insanların destek olmalarını bekliyorum. 3-5 çocuğun sanat sayesinde hayatının değişmesi çok önemli” şeklinde konuştu.

Boztaş, Çarşamba günü düzenlenecek olan sergiye görmek isteyen herkesi köylerine beklediklerini de sözlerine ekledi.

oyuncak-makinam-(1).jpg