Sinemilli Ocağı köyü Kantarma ziyaretinden sonra ilimize geçen Kakai heyeti büyük ilgi ile karşılandı. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez Eş Başkanları ve yöneticilerinin karşıladığı heyete birçok Alevi ocak piri ile birlikte yurttaşlar eşlik etti.

DAD Genel Merkezi’nde bir araya gelen heyet geliş sebeplerini izlenimlerini halk ile paylaştı. Çerağların uyandırıldığı buluşmada , Hızır lokması olan qavutlar Alevi ve Kakai pirlerinin gulbangları ile pay edildi.

Kakai temsilcileri karşılayan heyette bulunan DAD Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu, ortak inanç olan Kakai ve Alevilerin uzun yıllar sonra bir araya gelmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, bu birlikteliğin geleceğe bir ışık olduğunu vurguladı. Kulu, “Irak’tan gelen Kakai dostlarımız mihman oldular. Mihman bizde Ali, Hızır'dır. Bütün canların hak olduğunu, her süreğin insan için olduğunuz biliyoruz. Misafirlerimiz Harde Devreş topraklarına hoş geldiler. Onlarla yan yana olmak ve zulmat dünyasının bugün Ortadoğu’da bir araya gelerek hak ve hakkın arayışçısı olmak geleceğin aydınlık ışığı olacaktır" dedi.

Kakai inanç heyetinde yer alan Baba Seyit Ahmet Mir Ocağı piri Pir Serhat ise Reya Hak coğrafyasında bulunan kardeşleri ile buluşmaktan  büyük onur duyduklarını söyledi.

Kakai inanç heyeti Ana Fatma ve Gola Çeto ziyaretlerinin ardından Dersim inanç ocakları olan Baba Mansur ve Axuçan ocaklarını ziyaret ederek niyaz oldu.  Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkez Eş Başkanları ve yöneticilerinin eşlik ettiği ziyaretlerde lokmalar pay edilerek Kürtçenin Kurmanci ve Sorani lehçesinde deyiş ve avazlar okundu.

İlk olarak Dersim’in Mazgirt ilçesi Muxundi (Darıkent) köyünde bulunan Baba Mansur Ocağı’nı ziyaret eden Kakai inanç heyeti ocak hizmetkarları tarafından karşılandı. Çerağların uyandırıldığı  ocak mekanında gulbang veren Kakai inanç heyetine Baba Mansur Ocağı Piri Seyfi Muxundi  eşlik ocağın tarihi ve önemine dair paylaşımda bulundu.

Cem olunan ziyarette Pir Seyfi Muxundi Kürtçe, temburvan Kureyş Dehlaqi ise Sorani nefesler okudu. Okunan nefesler ardından lokmaların pay edilmesinden sonra Turabi Baba Türbesi ve Baba Mansur Çeşmesi ziyaret edildi.

Baba Mansur Ocağı ziyareti sonrası Hozat ilçesine bağlı Bargini köyünde bulunan Axuçan Ocağı’nı ziyaret eden heyet köylüler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Axuçan Ocağı’nı ziyaret eden heyet ocak hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Çerağların uyandırıldığı ziyarette gulbanglar uyandırılarak lokmalar pay edildi.

Kaynak: PİRHA