Ev ziyaretlerinde toplanan Xızır lokmaları Ludwigsburg Alevi Kültür Evi’nde dualar eşliğinde pay edildi.

Gağan’ın anlam ve önemi hakkında konuşan Arêyê Kay Tiyatro Grubu Genel Sanat Yönetmeni Yılmazcan Şare, üç ibadet aylarının Aralık ayının 21’inde başlayıp 21 Mart’a kadar sürdüğünü söyledi.

Qhalkeke oyunun ana figürlerini de anlatan Şare, “ Qhal/yaşlı adam; eski yılı temsil etmektedir. Fate, dünyayı temsil ederken yüzü siyaha boyalı olan Arap; karakterinin de gelecek yılı temsil ediyor. Yüzü henüz aydınlanmadığı için siyaha boyanıyor. Gelini kaçırmaya çalışanlar ise; dünyaya; yani geline ve hayata tutunmaya çabalarken Arap ( gelecek yeni yıl) da dünyayı koruyarak sahiplenmeye çalışıyor.  Qhal yani eski sene de dünyayı sahiplenip bırakmak istemiyor. Bir dördüncü karakter ise qhoçek’tir. O, ise verilen lokmaları taşımaya yardımcı oluyor” dedi.

Bu kadim geleneklerin yaşatılmasının kültürel ve inançsal anlamda var olma çabasının bir parçası olduğunu vurgulayan Şare, “Unutulmaya yüz tutmuş bu tarz geleneklerimizin kaybolmaması için çaba sarf etmek gerekiyor. Bu yapılmazsa kimlik, kültür ve inancın kaybolması kaçınılmaz olur. Bu anlamda etkinliğin gerçekleşmesine emek veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Şare, önümüzdeki günlerde Arêyê Kay Tiyatro Grubu’nun İsviçre Basel’de gerçekleştirilecek Qhal Gağan etkinliğine destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

Etkinlikte, geleneğin bir parçası olan “bızıka darkıne” ( ağaçlı gömbe ) de dağıtıldı. İçine üç ayrı uzunlukta ağaç parçacıklarının konduğu gömbe dağıtılırken üç ağaç parçasını bulanların uzunluklarına göre sağlık, aşk, para bolluk ve bereket ile yılı geçireceklerine inanıldığı dile getirildi.

kadim-gelenek-almanya-(3).jpgkadim-gelenek-almanya-(1).jpg