Etkinlikte yöresel giysiler giyen tiyatro ekibi ve kadınlar, Avcılar’daki 20 aileyi ziyaret ederek yeni yıllarını kutladı. Etkinlikte Gağan ritüellerinden olan; bızıka darkıne ( Ağaçlı gömbe) de dağıtıldı.

Katılımcı tiyatro grubu Arêyê Kay'ın genel sanat yönetmeni Yılmazcan Şare etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada, “Dersim ortak yüzümüz ve coğrafyamızdır. Bu gün çok büyük tehlike altında olan dilimiz, inancımız ve de kültürümüzün oluşmuş olan bu dejenerasyondan kurtarılabilmesi için yoğun çabalar artık bir zorunluluk haline gelmiş bulunmaktadır. Kadim Dersim inanç ve kültüründe çok büyük bir öneme sahip olan Gağan'ın kaybolmaya yüz tutması ve elimizden, dilimizden ve coğrafyamızdan kayıp gitmekte olan dilimiz zazaca/kırmançki ile birlikte gün geçtikçe tükenişe doğru gitmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bizler Arêyê Kay ( Oyun değirmeni ) Tiyatro grubu olarak yıllardır kaybolmakta olan ana dilimizin bu durumdan kurtulmasına katkı sunmaya çalışmaktayız. Toplumsal birçok alanda gösterdiğimiz gayret ve çabalardan biriydi bu gün Avcılarda Dersimli dostlarımızla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik. Bunların çoğalarak başta Dersim olmak üzere insanlarımızın yaşadığı her yerde her oyun-degirmeni-(1).jpgyıl tekrarlanması önem arz etmektedir. Bizler çocukluğumuzda her yıl bu kadim geleneğe tanıklık eder ve mutluluk duyardık. Bu toplumsal hafızamızın çok önemli bir köşe taşıdır. Bu coşkulu etkinliğe katılan birçok arkadaşımız yöresel kıyafetlerini giyerek geldiler, yüzlerindeki Dersim renkleri, giysilerine de yansıdı. Mutluyduk. Yaklaşık 20 eve konuk olduk, gittiğimiz bütün aileler derin bir mutluluk ve sevinçle bizlere kapılarını açtılar. Her ailede gerçekleştirdiğimiz kısa sohbetlerde insanlar bu alandaki boşluktan yakındılar. Kimileri bu ritüelleri kırk yıl yada elli yıldır görmediklerini gözleri dolu dolu anlattılar. Gezdiğimiz evlerden sonra akşam bir dostumuzun evinde bir araya geldik ve yine kadim ritüellerimizden biri olan bızıka darkıne ritüelini uygulayıp ardından hep beraber yöresel yemeğimiz olan zerfeti yiyip hep beraber eğlendik. Bu toplumsal birliktelik açısından çok iyiydi. Gezdiğimiz evlerden topladığımız lokmaları da görevlendirdiğimiz iki arkadaşımızın öncülüğünde Dersim’de ihtiyaç sahibi iki aileye ulaştırmasına karar verdik. Gağan etkinliğinin de zaten ana teması toplumsal dayanışma ve birliktelik ruhudur. Buradan ülkemizin yada dünyanın her yerine dağılmış insanlarımıza şu çağrıda bulunmak istiyorum lütfen bu kadim gelenek ve inançlarımızla birlikte ana dilimize de sahip çıkalım” dedi.

Şare, 6 Ocak günü de İstanbul Zeytinburnu’nda Nazımiye Cıvrak Derneği’nin organize ettiği Gağan etkinliğine de katıldıklarını belirterek, “Etkinliğe ilgi oldukça fazlaydı. Qhal gağanın yanı sıra Halk ozanları Sait Bakşi, Mehmet Toptaş, Aziz Güneri de klam ve şiirleri ile sahne alarak etkinliğe renek kattılar” diye konuştu.

oyun-degirmeni-(4).jpg