1938 Dersim katliamında en küçüğü 6, en büyüğü 15 yaşında olan 16 tanıkla görüşmelerin yer aldığı ve 5 dilde yayınlanan belgesel, katliamı o dönem çocuk olanların gözünden aktarması ve tarihe ışık tutması bakımından ilk olma özelliği taşıyor.

 Belgesel çalışmasına ilişkin konuşan Gazeteci Ali Haydar Gözlü, belgeselin fikir babasının Rudaw TV Genel Müdürü Ako Mohammad olduğunu söyledi.

Mohammad’in belgesel sürecinin her aşamasında kendisine ciddi destek verdiğini belirten Gözlü, “Mohammad’in fikrinin tanıklarla görüşmemden itibaren ne kadar kıymetli olduğunun bir kez daha anladım. Önerisi, Dersim’de yaşananların sadece sınırlı bir coğrafyada değil uluslararası boyutta da bilinmesi açısından son derece önemli oldu. O nedenle yaptığım çalışmada en büyük teşekkürü Ako Mohammad hak ediyor” dedi.

Ako Mohammad bu süreci Rudaw TV Kurmanci Editörü Fırat Kelehki ile birlikte yürütmemiz konusunda da ön ayak oldu diyen Gözlü, “Kelehki’nin 6 ay boyunca bu süreci tanıklarla görüşmeden tutun, çekimler, montaja varıncaya kadar her aşamasında desteklerini gördüm. Kendisine desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Yine Rudav TV’nin bütün servislerinde çalışan başta seslendirme yapanlar olmak üzere insanlar da bu tanıklıklardan çok etkilendiler ve yapım aşamasında herkes manevi anlamda ciddi destek sundu. Onlar da teşekkürü hak ediyor” diye konuştu.

Belgeseli pandemi sürecinde çektiğini ve bunun bir takım zorlukları olduğunu dile getiren Gözlü, “Pandemi sürecinde çektiğim bu belgesel, Dersim tarihine önemli bir ışık tutacak. Pandemi süreci olması nedeniyle tanık ailelerinin bazı çekinceleri oldu. Ancak gerek bizim gerekse de onların açısından bir risk taşımasına rağmen bu çalışmayı gerçekleştirmek önemli oldu. Tanıkları yeniden o günlere götürmenin sancısı da ayrı bir konu. Ancak tanıklığına başvurduğumuz insanlar bu katliamın son tanıkları ve o yüzden bunun bir şekilde kayıt altına alınması gerekiyordu. Bizler de onu yaptık. Kurmanci, Kırmançki, İngilizce, Arapça ve Soranice yayınlanması itibariyle Dersim'deki katliamın derinliği ve yaşanan travmanın başka coğrafyalarda da öğrenilmesi açısından önemli bir çalışma olduğuna inanıyorum. Gerek Ortadoğu’da gerek Doğu’da gerekse dünyada bu katliamın daha iyi anlaşılabilmesi için böyle bir çalışma gerçekleştirdik. Katliamı o dönem yaşayanların çocuk yaşta olmasının izleyenlere farklı bir bakış açısı sunacağına inanıyorum " ifadesini kullandı.

Gözlü, “Belgeselin müzikleri Metin Kemal Kahraman ve Ali İnanır’ın katkılarıyla yapıldı. Yine belgesele arşiv desteğini çok erken yaşta kaybettiğimiz ve yeri doldurulamayacak Hasan Saltık karşıladı. Belgeselin çevirisi ise Kemal Yıldız tarafından yapıldı” şeklinde konuştu.
Videoyu izlemek için: https://twitter.com/RudawTurkce/status/1460191330081165312?s=20