İZSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Dersimli yazar Hüseyin Cengiz "Ve Sonra Yol Bitti" adlı ikinci kitabını Bortar Event Hall'da verdiği bir kokteyl ile yaptı.

Bortar Event Hall’da yapılan kitap tanıtım kokteyline katılan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt ve İZSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı. Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşen tanıtım kokteylinin ardından Yazar Hüseyin Cengiz, etkinliğe katılanlar için romanını imzaladı.

Yaklaşık 4 yıl önce Foça'da şair dostuyla sohbet ederken kitabın temasının ortaya çıktığını belirten Yazar Cengiz, “İzmir’de doğmuş bir kitabın ilk tanıtımını da İzmir'de yapmak istemiştim. Bu kararın ne kadar doğru olduğunuzda bugün burada görüyorum. Sizinle bu keyifli anı yaşamak, kitabın doğuşu kadar değerli ve önemlidir" dedi. Kitabına ait bilgilerde veren Cengiz, "Romanda, Anadolu'da yaşayan bütün kadim halkların; gurbet, aşk, savrulmuş hayatlar, bitirilmiş sevdalar üzerine kurulmuş bir hikayesi anlatılıyor. Okuduğunuzda Dersim'den Ege’nin iki yakasına kadar bizim olan bütün Anadolu'nun tek tek bütün sokaklarını gezeceksiniz" ifadelerini kullandı.

Kokteyle katılan Şair Namık Kuyumcu, "Tarihsel ve bu coğrafyanın kadim ayak izlerinde gezen insanların kederli hikayelerinden bir şey yazılıyorsa bu çok önemlidir ve hata yapmamanız gerekiyor. Çünkü hata yapılırsa tarih bir kez daha incinir. Bir romancı aynı zamanda bir kuyumcu titizliğiyle bu ayak izlerini ele almak zorundadır. Tarihin o dönemini anlatan romancının ne kadar nesnel olursa olsun olaylara bir yaklaşımı vardır. Bu açıdan bakıldığında ben Hüseyin Cengiz'in romanında olabildiğince nesnel, bir yere yaslanmadan, tarihi yargıya kendisini kaptırmamış olarak gördüm. Bunu da ben çok önemsiyorum" ifadelerini kullanarak “Ve Sonra Yol Bitti” kitabıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Etkinlikte son olarak söz alan İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt, "ne mutlu, Hüseyin Cengiz'e ki, işten zaman ayırıp, yazarlık yapabiliyor. İZSİAD ailesi olarak, biz sadece iş adamları üyelerinin, ticaretteki işlerini nasıl geliştirdiğiyle ilgili sorunlarından başka, sosyal sorumluluk ve sanatla ilgili bir şeyler yapma derdindeyiz. Dolayısıyla Hüseyin kardeşim de bunun bir örneğidir" şeklinde konuştu

“Ve Sonra Yol Bitti” hakkında

Roman, ortak bir geçmişe sahip dört arkadaşın kader birliği ile başlıyor. Hasan, Aret, Eleni ve Cem, Ege Denizi’ne karşı birkaç kadeh içerken, Ege’nin müthiş mezeleri de onlara eşlik ediyor. Dört arkadaş; geçmişten kalan bir mektubu okuyor ve kendi geçmişlerini arıyorlar.

Hasan’ın dedesi İbrahim ile Aret’in dedesi Hıdır’ın birbiriyle nasıl bir ilişkisi olmuştu? Ya Eleni’nin dedesi Mehmet Efe’nin İbrahim ile bağlantısı nedir? Roman boyunca okuyucunun peşini bırakmayan merak duygusu artarak sürüyor.

Irk, din, dil, mezhep ayrımlarıyla birbirine düşen insanlığın sorgulandığı roman, tarihten almamız gereken dersleri bir kez daha ortaya döküyor.

Hüseyin Cengiz kimdir?

Eğitmen anne ve babanın çocuğu olarak Dersim’de doğdu. 12 yaşından itibaren hem okuluna devam etti hem de ailesinin yanında ticarete başladı. Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra tekrar aile şirketinde çalışmaya başladı.

Üniversite yıllarında edebiyat çevreleriyle tanışması, onun için iş dışında soluk alabileceği aydınlık bir bahçe olmaya başladı. Bu dönemde çeşitli dergi ve gazetelerde denemeleri ve öyküleri yayımlandı. Bulunduğu şehrin ilk edebiyat dergisini, dostları ile birlikte yayın hayatına soktu ve burada yazmaya devam etti. Yazım serüveninde, Piya Yayın kolektifindeki dostlarının, kendisine olan ilgi ve sevgileri, onu edebiyata bir adım dana yaklaştırdı. Bu süreçte iş hayatında da aile şirketinden bağımsız olarak kendi şirketini kurdu ve 10 yıl içinde vergi rekortmeni oldu.

Türkiye’nin dört farklı ilinde şubeler oluşturduğu yeni şirketi ile yurtiçi ve dışında üretim ve pazarlama faaliyetlerine devam eden Cengiz, yoğun seyahat programı ve uzun uçak yolculuklarını değerlendirerek, kendi deyimi ile “vahşi ticaretin ağır cenderesinden kurtulup soluk almak için” uzun soluklu okuma ve yazma serüvenine başladı. Bu yolculuklardan beslendiklerini okuyucuyla paylaşmak için “içinde dokunduklarını” yazıya döktü.

İlk kitabı “İçindeki Bana Dokun” da denemelerini kaleme alan Cengiz, bugünlerde, Ermeni tehciri ışığında Anadolu halklarının barış, huzur ve kardeşlik özlemini konu alan romanı “Ve sonra Yol Bitti” ile gündemde.