50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Belgesel Film dalında Jüri Özel Ödülü, 17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Bilge Olgaç Başarı Ödülü ve 9. Boston Belgesel ve Kısa Film Yarışması Özel Mansiyon Ödülü alan “Hay Way Zaman-Dersim’in Kayıp Kızları” belgesel filmi Dersim tartışmalarına yeni boyutlar katıyor.

Sadece mağdurlar cephesinde değil, “failler” cephesinden de yeni bir tartışma yaratıyor. Resmi ideoloji ve resmi tarih yazımını sorgulamanın olanaklarını sunuyor izleyiciye…

Nezahat Gündoğan’ın yönetmenliğini yaptığı  “İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları” belgesel filmiyle açığa çıkan hakikatler ve yaşanan tartışmalar yüzlerce kayıp kızın bulunmasını sağladı. Emoş Gülver de bunlardan biridir… Köklerinden koparıldığında henüz 5-6 yaşlarındadır. Ailesi öldürülmüş, yaralı ağabeyiyle ölülerin içinden çıkıp köylerine giderken yolda ağabeyini de kaybeder. Onun travmalı hafızasında ağabeyinin kan kokusu vardır hala…1938 Dersim Katliamı’nda ailesinden, dilinden, inancından, tarihinden, kültüründen koparılan bir kız çocuğunun 74 yıl sonra köklerini arama, hatırlama ve bulma yolculuğu…        

İnsan hatırlayarak mı arar, arayarak mı hatırlar?                              

Annesinin çocukluğunu arama ve köklerini bulma yolculuğuna eşlik eden Emoş Gülver’in kızı Serpil ise  “Ben kimim?’’, “Annem neden bunları yaşadı?” sorusuna yanıt aramaktadır.   

Yanı sıra; 1938 Dersim Katliamı’nda görev yapmış 95 ile 110 yaşlarda olan askerlerin tanıklıkları, itirafları ve ikrarları da bir yüzleşme sürecinin kapısını aralamaktadır.

Emoş ve Serpil, Dersim’e, köklerine doğru yolculuğa çıktıklarında, ailesinden birilerini bulabileceklerini aklından geçirmemişlerdi… Uzun araştırmalar sonucu bulduğumuz amcaoğlu Kamer (Hüseyin) Kaçar sabırsızlıkla onları beklemektedir. İzleyici, biri Kürt-Zaza Alevi (Kırmanc), diğeri Türk-Sünni iki amca çocuğunun ilk buluşmalarına da tanıklık edecek.

“Hay Way Zaman” geçmişe dair bir ağıt; bugüne ve geleceğe dair bir umuttur…  Kasım 2015

 Saygılarımla.

Kazım Gündoğan (Miraz Yapım)

İletişim: [email protected],  Tel: 0533 513 61 18