Çemişgezek Köyleri Derneği Başkanı Demirel, Munzur Baba Gözeleri’nin projede anlatıldığı gibi sadece piknik ve mesir alanı olmadığını, Aleviler için kutsal olduğunu vurguladı.

Dersim’in Ovacık ilçesinde ‘Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi’ yapılmak isteniyor. Taslak halinde olan projeye göre bir amfi tiyatro, çocuk oyun alanı, yaklaşık 20 kişilik bir misafirhane, mangal istasyonu, mesire alanı ve müze gibi yapıların yapılması planlanıyor.

Konuyu Pir Haber Ajansı’na değerlendiren Çemişgezek Köyleri ve Dayanışma Derneği Başkanı Yılmaz Demirel, ‘Munzur Gözeleri Peyzaj Projesi’nin verimli olmadığını belirterek, “Yapılacak bu çalışmanın öncelikle yöre halkına sorulması gerektiğine inanıyorum” dedi.

“PROJENİN YAPILIP YAPILMAMASINA HALK KARAR VERMELİ”

Projenin özellikle mimar ve mühendisler odası ve peyzaj mimarları odasıyla birlikte ele alınıp muhatabının olup olmadığına bakılması gerektiğini belirten Demirel, şunları söyledi:

“Gösterilen krokide görüldüğü kadarı ile dağ tarafına özellikle otantikliğini bozmadan, el değmeden karşı tarafta yapılacak şeylerin birlikte karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü artık Dersim coğrafyasında Ovacık yaz ve kış turizmi anlamında önemli ilçelerinden biridir. Bu projenin yapılıp yapılmayacağını da öncelikle yöre halkı, odalarla ile birlikte ele alınıp değerlendirildiğinde ortaya çıkacak sonucun tüm kamuoyu ile paylaşılması bizleri de mutlu edecektir.”

“MUNZUR GÖZELERİ ALEVİ İNANCI İÇİN KUTSALDIR”

Kadim Alevi kültürünün Ovacık’ta vücut bulduğu yerlerin başında Munzur Gözeleri’nin geldiğini kaydeden Demirel, Munzur Baba gözelerinin projede anlatıldığı gibi sadece piknik ve mesir alanı olmadığını vurguladı.

Demirel, Alevi inancı için kutsallık arz eden gözeler için şunları söyledi:

“İnsanlar Munzur Baba’ya gider mumlarını yakar dualarını eder ve sularını içerler. Doğan çocuklarına o ziyaretin ismini verirler. İnsan oraya huşu içerisinde gelerek ibadetlerini yaparak yine huşu içerisinde ayrılırlar. Giderek yüzleri dönük gittikleri yere dönerken yine sırtını dönmeden geri geri dönerler. Burayı sadece mesir alanı olarak görmek bizi asla mutlu etmez. Orası kadim Alevi kültürünün en önemli inanç merkezlerinden biridir. Munzur gözelerinde bundan 20 yıl öncesinde çıkan alabalığı günah diye yemezlerdi. Orada içki içmeyi bırakın küfür etmek bile günah ve ayıptı. Kimse kötü bir söz kullanmazdı. Bu kültürün mutlaka yaşatılması lazım. Oysa bu proje bunu bize pek göstermedi. Çünkü buradaki inançsal boyutunun daha değerli olduğunu düşünüyorum.”

Pirha