Munzur Akademi, Kültür Sanat ve Turizm Derneği’nin öncülük ettiği belgesel gösterimi öncesi katılımcılara başta niyaz olmak üzere çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Gösterimin ardından katılımcılara hitap eden Yapımcı Cemal Taş, belgeselin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Taş, “Bu belgeseli 5 senede tamamlayabildik. Farklı iklim koşullarında çektik. Diğer kayıp veya kaybolmakta olan kültürlere dikkat çekmek ve kaybolmasını önlemek amacıyla Gağand Bayramı belgeselini film olarak beyaz perdeye aktardık. Tamamı Dersim’de doğal zamanında, doğal ortamında, halkın ritüelleri gerçekleştirdiği doğal hareketlerle çekilen; kaybolan binlerce kültürün akıbetine uğramaması için tüm ritüelleriyle belgelenip; tarihsel, toplumsal, sosyal, inançsal, mistik, felsefi ve öğreti yönleriyle anlatılan Gağand Belgeseli’nin, açılış galasını bu kültürün beşiği olan Dersim’de gerçekleştirdik. Daha sonra İstanbul başta olmak üzere Türkiye ve Avrupa’da galaları gerçekleştirilecek olan Gağand Belgeseli Aralık 2018’de vizyona girecek” dedi.

Taş, katılımcılara sorularını da yanıtladı.

Belgesele ilişkin bilgiler şöyle:

Yönetmen: Umur Hozatlı

Yapımcı: Cemal Taş

Görüntü Yönetmeni: Murat Şimşek

Müzik Kurgu: Levent Güneş

Ritüel oyuncuları: Dersim Halkı