Festival Tertip Komitesi tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Yirmi yıllık tarihsel geçmişiyle Munzur Kültür ve Doğa Festivali yine tomurcukta yine filizde… Yirmi yıl önce Dersim’in kültürüne, inancına, doğasına dair kaygıları olan kurumlarımızın bir araya gelerek başlattığı festival süreçleri bugüne kadar çeşitli gündemler üzerine kurgulanmıştır. Köylerin boşaltılması, yaşam alanlarının yok edilmesi, doğanın talanı, barajlar ve madencilik faaliyetleri, orman yangınları, avcılık gibi genel ve özel gündemler etrafında programları oluşturulan festivallerimiz başarıyla bugünlere gelmiştir.

19.su düzenlenecek olan Munzur Kültür ve Doğa Festivali bu yıl yine aynı gündemlerin yakıcılığıyla örgütleniyor. “Bu dünya bize kimseden miras kalmadı çocuklarımızdan ödünç aldık” bilinciyle hareket eden kurumlarımız; Dersimliler ve onların dostları bu yıl yapılacak festivali Ovacık ilçemizde meydana gelen patlama nedeniyle yaşamını yitiren NUPELDA VE AYAZ şahsında tüm çocuklarımıza ithaf edilmiştir.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali, bir halkın tarihine, kültürüne, inancına, diline ve doğasına sahip çıkma çabasıdır. Tüm Dersimlileri ve Dersim dostlarını 25-28 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan 19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne davet ediyoruz.”