Beş cilt olarak hazırlanan kitap, son yüzyılda yazılmış nadir beş ciltlik edebi eserlerden biri. Böyle bir esere bir Dersimli-Kızılbaş-Alevi birinin imza atması ayrıca büyük anlam taşıyor.

Peki, Piro eserinin içeriğinde neler var?

İlk cilt, Piro 1-Hiçlikteki notanın sırrı.. Fotoğrafçı Jar-u Diyar topraklarına, bir doğa katliamı eylemine gider. Fakat toprağın, dağların, suyun, ateşin ve havanın bu coğrafyada ruhunu hisseder. Bir farklılık vardır bu bölgede. Hiç tanımadığı bir Yaşlının kılavuzluğu ile bilinmeyen bir ormanda, kutsal bir dağda bir Kamil insana ulaşır. Cahil ve dağlı olarak nitelendirdiği yaşlı, fotoğrafçının aklını hallaç pamuğu gibi çırpar, akıl telleri ile oynar, silkeler onu... Bu yolculuk böyle başlar. Ve fotoğrafçı mertebe olarak toprak aşamasındadır, kayalar gibi sert, kil gibi üretimsiz, çömlek olmayı bekleyen bir yapıdadır.

2. Cilt, Piro 2-Hiçliğin Nefesi... Fotoğrafçı, bu dağlardan ve Kamil insandan uzaklaşır, kendi başına kalır. Süreç içinde yaşanılanları sindirmeye çalışır. Sonra, kutsal dağa ve bilinmez ormana doğru yol alır. Kamil insan yani Piro, fotoğrafçıyı ikinci yola davet eder, su olma seviyesine. Fotoğrafçı içindeki kili, yine içinden akacak bir pınar ile işlenecek kıvama getirmeye çalışır. Zaman zaman pes edip, kaçmak isteyen fotoğrafçı bu yolun aklından fışkıran düşüncelerin sadece fısıltılarını duyar. Bir türlü gidemez...

3. Cilt, Piro 3-Hakikat'e yolculuk... Fotoğrafçı, kili su ile buluşturup, ham çömlek haline getirmiştir ve artık bedeninin içine kutsal nefes üflenmiştir. Hava gibidir, rüzgar ve fırtınaya dönüşmüş, fena haline gelmiştir. Yolun zorluğu karşısında aklını yitirme seviyesindedir ve Piro onu kendi haline bırakmıştır. Fotoğrafçı, uzun bir yolculuğa çıkar ama bu yolculuk, dışarıdan içeriye değil tam aksine içeriden dışarıya doğrudur... Kadim Likya yolunda, Eski Dinler, Teoloji konusunda uzman biriyle karşılaşır, Astare. Astare, binlerce yıllık dinlerin oluşumu, mitolojiler, anlamları hakkında Amerika'da eğitim görmüştür, Antik kültürleri ve felsefeleri incelemiştir. Hem fotoğrafçıyı hem de fotoğrafçının Piro'dan aldığı eğitimi, aldığı eğitimde bir yerlere yerleştirmeye çalışır, ona bir elbise biçmeye çalışır. Likya kültürü, felsefesi, inancı yerinde, antik şehirlerde, sembollerle birlikte derinlemesine incelenirken, aynı zamanda Kadim inançlar da irdelenmektedir.

4. Cilt, Piro 4-Noktada gizlenen Külliyat... Fotoğrafçı, Likya ve İpek yolu yürüyüşü ile aslında biraz da kendine yürümüştür. Yüreğinde Piro'nun onu çağırdığını hisseder ve ona doğru yolculuğa başlar. Fakat bu sefer de kendi içine yapacağı yolculuk ona yeni katmanlar katarak aslında biraz da kendinden uzaklaştırmıştır. Toparlanma için, kilden çömlek olan ruhunun ateşle tanışması gerekir. Fotoğrafçı, kendini ateşe atar ama ateşin harlanması için Piro'nun nefesine ihtiyacı vardır. Piro ile yeniden birleşir, pişip şekillenir. Fakat bu sefer de başka bir sorunla karşılaşır. Tamamlanmışlığın sarhoşluğuna kapılır, en tehlikeli tuzağa yakalanmıştır. Olgunlaştığını düşünmektedir. Oysa Piro ona, çömleğin sadece bir kap olduğunu kavratır. Aslolan şeyin, kap değil içindeki anlam olduğunu anlatır... Peki, ne ile dolduracaktır içini?

5. Cilt, Piro 5-Kainat İns'an dan doğar... Son cilt, Kadim yollarda devam eder. İpek yolu, baharat yolu, Likya yolu ve ruhani bir yol daha keşfeder. Işığın yolu, güneşe ulaşılan yol. Fotoğrafçı, çömleğin içini ışık ile doldurup, ışığı orada tutmanın yolunu bulmaya çalışır. Güneşin tahtına ulaşır ve oradan getirdiği ışık ile çömlek dediği bedenini ışık ile doldurur. Ve anlar ki bu yolculukta çömlek anlamsızmış... Yolun tekrar başına düşmüş olduğunu fark eder ve ve ve...

REMZİ AYDIN, KİMDİR?

Remzi Aydın, 1965 yılında Dersim’de doğdu. 30 yıla yakın, öğretmenlik yaptı, bu süre içinde ülkenin farklı bölgelerinde bulundu. 2010-2017 yılları arasında, Likya antik kültürü incelemek için Batı Akdeniz'e gitti. 7 Yıl boyunca fotoğrafçılık kursları verip, yeni fotoğrafçılar yetiştirdi. Bu ekip ile birlikte uluslararası ve yurt içinde 50’ye yakın fotoğraf sergisi açtı. Soma Maden Katliamı- Her renk GEZİ'YE çıkar, HES ve doğa katliamı, Irak savaşı ve sonuçları gibi sergilere imza attı.1 milyon Likya fotoğrafı arşivini oluşturdu.

14 Romanı yayınlanan Remzi Aydın, “Ateşte semah dönenler”, “Göçebe Ruhlar”, “Sahipsiz çığlıklar”, “Dere Laçi”, “Gölgesiz bedenler”, “38'lik Mıh”, “Zemheri Kozası” gibi kitaplara imza attı. Halen Almanya-Münih'te yaşamakta olan Aydın, kişisel fotoğraf kursları, panel-söyleşi ve roman yazım çalışmalarına devam etmektedir. Beş ciltlik son romanlar, ulusal basında ve TV’lerde geniş yer aldı; diğer romanları gibi.

Aslında toplam 2 bin 200 sayfa olan ve 11 yıl süren çalışmanın sonunda ortaya çıkan roman, bin 700 sayfaya indirgenerek okurlara sunuldu.

Baraka yayınlarından çıkan kitapları, Kitapyurdu, emekkitap, idefix, D&R, Oda kitap, babilcom, eganba’nın yanı sıra yurtdışından temin etmek isteyenler Yazar Aydın’a ulaşarak imzalı halini posta yolu ile temin edebilirler.