İşte Dersim'e girerken önce yeşil dağlar karşılar seni sonra da Munzur, sonra da arabanın radyosunda bin yıllık dersim-(2).jpegtürküler. Ağıtlar eşliğinde Munzur'un kıyasından uzanırsın Dersim'e.

İnsan aşçı olunca hayata biraz da lezzet açısından bakmadan edemiyor.

Dersim'de tarım ticareti yapılmıyor. Zaten öyle geniş tarlaları da yok, genelde dağ bayır, köylerde insanlar sadece kendi yiyecekleri kadar ürün yetiştiriyorlar, gerçek organik ürün de burada yetişiyor diyebilirim. Ticareti olmayınca hilesi de olmuyor bostanın.

Ovacık ilçesi ise isminden de anlaşılacağı gibi ova. Daha düz ve geniş arazileri var, burada kısmen de olsa ticari tarımcılık yapılmakta.

Merkeze bağlı Kuyluca (Putik) köyündeyiz birkaç gündür. Kuş sesleri, inek sesleri, tavuklar vs derken şehrin gürültüsünden uzak olmanın keyfini sürmekteyiz ailecek.

Dün Munzur çayına yüzmeye gittik. Suyun soğukluğu soğuk demenin ötesinde.  Soğuk olmasına rağmen yüzmeden duramıyorsun, sen yüzerken alabalıklar normal yaşantılarına devam ediyor.

Bugün ise tüm günümüzü köyde geçirmeye karar verdik.

Bu yörenin lokması ise Niyazdır. Niyaz da lokma ile aynı malzemelerle yapılıyor hemen hemen..

dersim-(1).jpeg

Malzemeler:

1 kg tereyağı

Bir tutam tuz

1,5 kg un

2 su bardağı su (kulak memesi kıvamına gelinceye kadar)

Yapılışı:

Önce tereyağını eritiyorsun üç parçaya bölüyorsun bir parçasıyla hamuru yoğuruyorsun, hamuru yoğurduktan sonra elle açıp yaklaşık 4-5 cm kalınlığında pişireceğin tavanın boyutu kadar, sonra tavaya yerleştiriyorsun. Bir bardak yardımıyla şekil verdikten sonra parmakla da oyuklar açıyorsun sonra da kalan tereyağlarından bir parçayı daha üstüne gezdiriyorsun. Bir odun ateşi yakıyoruz, ateş köz olunca da tavayı köze bırakıyorsun, pişmeye başlıyor, pişmeye devam eden niyazı her yeri eşit pişsin diye tavanın içinden çeviriyorsun, kısık ateşte bir tarafı pişince bir kapak yardımıyla diğer tarafını çeviriyorsun. Kalan bir parça tereyağımızı da üstüne döküyoruz ve bu tarafta yaklaşık yarım saat pişiriyor.

Niyaz pişince düz bir tepsiye konulur, üstüne temiz bir bez örtülür ve inanışa göre ziyaret veya bir ermişin türbesine götürür dualar eşliğinde kesilir, sonra hayır için dağıtabildiğin kadar komşularına, yoldan geçenlere dağıtılır.

dersim-(3).jpeg

Niyaz Erenler için bir şükür yemeğidir.

Öyledir ki hamurun yoğurma aşamasından başlayarak pişirilip kesilme aşamasına kadar dualar edilir.  Dilekler tutulunca niyaz yapılır, dualar edilir.

Aynı zaman da daha önce dilediğin dileklerin gerçekleştiğinde niyaz yapılır, şükür edilir.

Dersim'de niyaz eyledik, dostlarla muhabbet eyledik, lezzetli sofralara misafir olduk, Munzur'a sığındık, Dersim'de aşk eyledik..

Chef

Yılmaz ALMAZ

www.yilmazalmaz.net