Aleviler için kutsal olan, bolluğu, bereketi, hoşgörüyü, barışı, sevgiyi ve baharın gelişini müjdeleyen Hızır ayı başladı. Alevilerin her yıl Şubat ayında tuttuğu Hızır orucu bölgelere göre değişiyor. Bazı yörelerde 9, 10 ve 11 Şubat, bazı yörelerde 13, 14, 15 Şubat tarihleri arasında üçer gün tutulan Hızır Orucu, bazı yörelerde ise 5 ya da 7 gün olarak tutulur. Bu nedenle Şubat ayı Aleviler açısından Hızır ayı olarak da bilinir.

Dersim’de Hızır (Xızır) ayı gelenekleri kapsamında en önemli etkinlik, Hızır Qawutu’nu yaparak Hızır’ın gelmesini beklemektir. Hızır ayında Hızır’ı karşılamak için her yıl yapılan Hızır Qawutu Dersim ve birçok Alevi coğrafyasında önemli bir gelenektir. Dersim’de 40 hanede oluşan Ardıç köyünde köy sakinleri Hızır’ı karşılamak için Hızır Qawutu (Kavut) yapmaya başladı. Köylüler bu Hızır ayında da barışın, hoşgörünün, kardeşliğinin , eşitliğin ve sevginin egemen olmasını temenni ettiler.

Hızır ayına ilişkin yapılan Hızır Qawutu’nun yapılma aşamaları şöyle:

“Buğday önce sacda kızgın ateşle kavrulur. Kavrulan buğdaylar eski bir teknik olan taşlarla öğütülür ve sonra elekle elenir. Eleme işleminden sonra kimse el vurmayacak şekilde leğene bırakılarak Hızır beklenir. Eğer ev halkının kalbi temizse Hızır akşam eve gelip hazırlanan Qawuta (Kavut) dokunur. Ve sabah Hızır’ın geldiğini hisseden aile kurban keser.

Hızır’ın bir olduğuna ancak zorlu kış şartlarından dolayı Dersim’de tüm ilçe ve köylere ayrı ayrı gittiğine inanılır. Bu nedenle her ilçede üç farklı zamanda oruç tutulur.

Hızır orucunun son günü olan Perşembe günü kurbanlar kesilir ve komşulara zengin fakir ayırt edilmeden eşit şekilde dağıtılır. Ayrıca Perşembe günü lokmalar hazırlanır mezar ve ziyaretlere gidilir.

Pirha