Geleneksel yeni yıl etkinliği olan Khal Gağan etkinliğinde davul zurna eşliğinde sokaklarda halaylar çekilip lokmalar toplandı. Ardından Seyit Rıza ve Şew Uşen heykellerinin önünde lokmalar pay edildi.

Sokak etkinliğinin ardından Belediye Konferans Salonu’nda da program düzenlendi.

Burada konuşan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Geçmişte bu topraklar üzerinde yaşayan kadim kültürlerin bıraktığı mirasın bir parçasıdır Gağan. Bu süreç aslında mevcut sistem tarafından reddedilse de biz geçmişten bize bırakılan bu kültürü devam ettirmek için çabalayacağız ve mücadele edeceğiz” dedi.

İstanbul’da Khal Gağan etkinliğine yapılan gözaltı uygulamasına tepki gösteren başkan Maçoğlu, Gağan’a bile tahammül edemeyenler İstanbul’da Dersim Dernekler Federasyonu’nun yaptığı Gağan’a saldırdılar. Yapılan bu saldırıyı kınıyoruz. Sistem tarafından reddedilen kültürümüzü, inancımızı, dilimizi yaşatacağız” diye konuştu.

Maçoğlu, “Halkların kendi kültürlerini, dillerini, inançlarını, yaşamlarına dair söz söyleyebildikleri bir dünyayı birlikte yaratabilme, yönetebilme umuduyla. Herkesin yeni yılını kutluyorum. Gağane sıma bimbarek vo” dedi.

Lokmalar dağıtılarak mumlar yakıldıktan sonra Metin Kahraman ile yerel sanatçılar tarafından Kırmancki ezgiler seslendirildi.

belediyeden-gagan-etkinligi-(2).jpgbelediyeden-gagan-etkinligi-(7).jpgbelediyeden-gagan-etkinligi-(4).jpgbelediyeden-gagan-etkinligi-(6).jpg