MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'ne bağlı Turunç Beldesi'nde bulunan Amos Antik Kenti'nin kalıntıları, Marmaris Ticaret Odası (MTO), Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Turunç Belediyesi ve Marmaris ve Çevresi Turizm ve Altyapı Hizmetleri Birliği'nin (MARTAB) ortak girişimiyle turizme kazandırılacak. Antik kentte çevre düzenlemesi için hazırlıklar başladı.

MTO önderliğinde geliştirilen projeyle, Marmaris'e 20 kilometre uzaklıktaki Turunç Beldesi sınırları içerisinde bulunan 4 bin yıllık Amos Antik Kenti'nin turizme kazındırılması için düğmeye basıldı. Antik Kayra Uygarlığı'nın yerleşim yerlerinden olan ve Rodos birliğini oluşturan önemli ilçelerden biri özelliğine sahip tarihi kentin antik tiyatrosunda bir açıklama yapan MTO Başkanı Mehmet Baysal, “İlk adımını bugün atmış olduğumuz Antik Amos Kenti çevre düzenlemesi ve yönetim planı hiçbir şekilde hiçbir kurumu öne çıkartma amacı gütmeden, odamız, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Turunç Belediyesi ve MARTAB ortak girişimi ile düzenlenmektedir. Marmaris'te ilk antik çağa ait bin kişilik amfi tiyatro ve yerleşim yerini yöremize kazandırabilmenin gururunu taşıyoruz. Çalışmalarımız bilimsel anlamda ve ilk etap da kazı yapılmadan sadece çevre düzenlemesi yapılmak sureti ile gerçekleşecektir” dedi.

MTO Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Miray Apak da “Yaptığımız araştırmalarda kentin 4 bin yıllık bir tarihi olduğu ortaya çıktı. Bu kentte en son kazı çalışması 1948 yılında George Evards Bean tarafından yapılmış. Kentin kurulduğu tarihten bu yana sadece surların bir kısmı ve antik tiyatrosu ayakta kalabilmiş. MTO uzun zamandır yürüttüğü Marmaris 2010'un neresinde isimli proje kapsamında diğer destekçi kuruluşlarla ortak işbirliğiyle bu kenti turizme kazandırmayı amaçlamaktadır. İnanıyorum ki gerekli izin ve onaylar en kısa zamanda alınacaktır. İzinler çıkar çıkmaz çalışmalara başlayacağız” diye konuştu.

Turunç Belediye Başkanı CHP'li Ali Fuat Fidan, “Yıllardır bu tarihi kentimizi ayağa kaldırmaya niyet ediyorduk. Şimdi burada bir başlangıç yapıyoruz. Burada emeği geçen ve geçecek olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Biz Turunç Belediyesi olarka bu işe her türlü desteği vereceğiz” dedi.
Projede bilimsel danışman olarak yer alan Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise “Bölgemiz tarih açısından çok zengin. Ama biz bu zenginliklere gereken değeri veremiyorduk. Bunun bir nedeni de yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından tam olarak sahiplenilmemesiydi. Bakanlık ve ilgili birimleri, Jandarma, Valilik bütün bu koruma işlemleri için yeterli kalmıyor. Çünkü çok fazla ören yeri var. Amam burada gördüğüm sahne beni de çok heyecanlandırdı. Bu işler Yerel Yönetimler ve Sivil toplum örgütlerinin desteği ile bir yere varabilecek. Biz yıllarca bu yapılmasın şu yapılmasın şurası sit olsun diyerek korumaya çalıştık ama olmadı” görüşünü dile getirdi.

Amos'un tarihçesi
Rodos Birliği'nin en önemli ilçelerinden biri olan Amos, Helen dilinde ‘Ana Tanrıça Tapınağı’ anlamına gelmektedir. Helenistik dönemde Samnarios adıyla bilinen Apollon bu kentin baştanrısıdır. Tepe üzerinde kurulan kentin etrafı 1.80 metre kalınlığında 3.5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenmiş surlarla çevrilidir. Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar sürekli yerleşim gören kentin ayakta kalan en önemli yapıtı antik tiyatrosudur. Rodos karşı yakasında birliğin bilinen 3 tiyatrosundan biridir. Her gösteriden önce orkestranın ortasında bulunan sunakta şarap ve verimlilik tanrısı Dionysos adına kurban sunulurdu.