Konuya ilişkin açıklama yapan çağrıcı gruplar, bu acıyı yüreğinde hisseden herkesi 4 Mayıs’taki anmaya beklediklerini belirtti.

“Dersim katliamının tam 80 yıl önce, 4 Mayıs 1937 tarihinde, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla başladığını belirten Milletvekili Alican Önlü “ Bakanlar Kurulu’nun idam, sürgün gibi yetkilerle Dersim’e Umum Müfettişi atamasıyla halkımızın “Tertele” olarak nitelendirdiği soykırımın fitili ateşlenmiş oldu. İşte bu kararla Dersim katliamı gerçekleştirildi. Seyit Rıza ve yoldaşları idam edildi ve sonrasında kolu kanadı kırık on binlerce insanımız bilinmeyen diyarlara sürgün edildi” dedi.

Önlü, “Dersimli aydın, akademisyen, yazar, gazeteci, hukukçu, tarihçileri, Dersim inanç ve yöre kurumlarını, seçilmişlerini 4 Mayıs’ta Dersim kent merkezinde düzenleyeceğimiz ‘Seyidona Xo Yad Kemi 1937-38 Xo Vera Nıkemi’ anmasına davet ediyoruz” dedi.

ÇAĞRICI KURUMLAR

4 Mayıs’taki anmaya çağrıcı olan kurumlar ise şunlar: Demokratik Alevi Derneği, Dersim Araştırma Merkezi, Dersim Dernekleri Federasyonu, Dersim Yeniden inşa Cemiyeti, Pirler Meclisi, 37, 38 Tanıkları, Pir Sultan Abdal Derneği Dersim Şubesi, Dersim Emek ve Demokrasi İçin Güç Birliği, , HDP Milletvekilleri Erdal Ataş, Müslüm Doğan, Alican Önlü.