Tunceli Belediyesi öncülüğünde 5 CHP’li, iki de AK Parti’li ilçe belediye başkanı tarafından Avrupa Birliği'nin de fon desteğiyle Sütlüce köyü bölgesinde 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' projesine köylüler, 55 bin ağaç kesileceğini ve doğanın tahribata uğrayacağını belirtip geçtiğimiz aylarda Tunceli Belediyesi önünde eylem yaptı. Bölgelerinde yapılmak istenen Katı Atık Entegre Tesisi Projesi'ne ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla Ankara’da görüştüğünü ve Kılıçdaroğlu’nun ‘Yapılmasın, belediye başkanlarımız imzasını çeksin’ talimatı verdiğini öne süren köylüler, CHP'li belediyelerin halen projeden çekilmediğini belirterek tepki gösterdi. 50 kişiden oluşan kalabalık, ellerindeki dövizlerle CHP Tunceli İl Başkanlığı’nın önünde basın açıklaması yaptı, daha sonra CHP binasına girerek İl Başkanı Ali Mustafa Çelik’le görüştü.

‘2 YILDIR MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR’

Köylüler adına açıklamayı yapan Selman Çimen, 2 yıldır tesisin yapılmaması için mücadele verdiklerini belirterek “Yaklaşık 2 yıldır bölgemiz Tüllük’de yapılmak istenen Katı Atık Tesisine diğer adıyla Çöp Depolama Alanı'na karşı bölge köylüleri olarak hem hukuki hem de demokratik, sivil ve yerel mücadelemiz devam etmektedir. Yargıya taşımış olduğumuz hukuki mücadelemiz Danıştay’da devam etmektedir. Bu mücadele sürecinde Dersim'de bulunan demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, meslek örgütleri ve belediye yönetimleri hiçbir duyarlılık göstermemişlerdir, bölge halkının yanında yer almamışlardır. Aksine projenin yapımı için açık destek vermişlerdir. Bu utanç verici durum bölge halkı tarafından adeta bir suç ortaklığı ittifakı şeklinde anlaşılmıştır. Dersim'de gündeme gelen hemen her konuda "sözde duyarlılık gösteren" bu yapılar, konu köylerimiz, ormanı ve ekosistemi-yaşam alanlarının savunması söz konusu olduğunda ağız birliği etmişçesine susmaktadırlar. Gerekçeleri ise, "proje yapımı için ayrılan fonun geri gitmemesi" Bu yaklaşım şekli bir gerçeği bize göstermektedir ki, sadece paranın her şeyin merkezinde olduğunu göstermektedir. "Para merkezli" düşünen insanın çürümüşlüğünün gerçeği ile karşı karşıyayız. Bu durum Dersim'de görülmemiş bir utançtır, tarihsel bir suç, sorumluları nefret ile anılacaklardır. Danıştay'da devam eden yargı sürecine ve verilen sözlere rağmen proje bir oldu bittiyse getirilerek ihaleye çıkarılmıştır. 25 Ekim'de ihale edip 1 Kasım'da da ihale sonucu kamuoyuna açıklanacaktır. 1 Kasım'dan sonra bir daha geri dönüşümü mümkün olmayan Kırmızıdağ ormanlarını, köylerini, yaşam alanlarını ve ekosistemini yok etme planı uygulanmak istenmektedir. Bu durum başta biz bölge halkı olmak üzere Dersim merkez halkı için de telafisi mümkün olmayan bir çevre, doğa ve yaşam alanı tahribatına, ayrıca "sürdürülemez bir felakete" yol açacaktır. Çünkü, çöp depolanarak yok edilmek istenen 183 dönümlük, 26 futbol sahası büyüklüğünde orman ve köyler, şehir merkezindeki Düldül Tepesi'nin arkasında bulunmaktadır. Bu projenin bu bölgede yapılamayacağını Erzincan İdare Mahkemesi'nin görevlendirmiş olduğu resmi bilirkişi heyeti de ana ve ek raporlarında açıkça belirtmiş ve kesinlikle, doğal, insani ve teknik nedenlerle yapılamayacağını net olarak ifade etmiştir” dedi.

‘AĞAÇLAR, BİTKİ TÜRLERİ VE TARIM HAYVANCILIK YOK OLACAK’

Proje tamamlandıktan sonra köylerde tarımsal faaliyetlerin son bulacağını iddia eden Çimen, “Projenin gerçekleşmesi halinde bölgeye özgü ve de endemik özelliği bulunan 9 bitki türü yok olacak. 55 bin meşe ve ardıç ağacı yok olacak. Tarım ve hayvancılığın verimini kaybetmesi, yörede yaşayan halkın hayat kalitesinin düşmesiyle yöre halkı göç edecek. Proje alanı içinde ve çevresinde su kaynakları yok olacak ve kirlenecek. Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmış yaban hayatı yok olacak. Tesisten yayılacak olan koku doğrudan şehir merkezini olumsuz etkileyecek hava, su, toprak ve gürültü kirliliği oluşacak. Bölgede organik arıcılık bitecek. Biz bölgemizde yapılması planlanan doğa ve çevre katliamına neden olacak bu tesise yer seçimini insanı, doğal, etik ve toplumsal sonuçları nedeniyle istemiyoruz. Bu tesisin bu bölgede yapılmaması için bütün meşru ve yasal mücadele yollarını kullanacağımızı ve bu tesisi bu bölgede yaptırmayacağımızı Dersim halkına açık bir şekilde söylüyoruz” şeklinde konuştu. 

‘KILIÇDAROĞLU’NUN TALİMATINA UYUN’

5 CHP ilçe belediye başkanının projeden geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Çimen şu ifadelere yer verdi:
“Bu mücadelemiz sürecinde, 21 Şubat 2022'de, CHP Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile köylülerimizden oluşan bir heyet ile görüşme yapmıştık. Yapılan görüşmede sayın Kemal Kılıçdaroğlu CHP’li belediyelerin bu projeden çekilmeleri için "kesin talimat" vermiştir. Fakat CHP'li belediye başkanlarının Genel Başkanın talimatına uymayarak, bu projenin yapımında hala ısrar etmektedirler. Kendi Genel Başkanlarının açık talimatına uygun davranmayan, halkın iradesine ve taleplerine karşı duran bu Belediye Başkanlarını anlatmaktan zorlanıyoruz, ve bu talimata uymaları bekliyoruz. Bu neden ile CHP'li Belediye Başkanlarını halktan yana tavır almaları ve Genel Başkalarının talimatına uygun davranmalarını, kamuoyuna açıktan verdikleri "çekileceğiz" sözünü yerine getirmelerini istiyoruz. Bu yıkıcı projenin yapımından çekilmelerini istiyoruz”

CHP İL BAŞKANI AÇIKLAMA YAPTI

Köylülerle görüşen CHP Tunceli İl Başkanı Ali Mustafa Çelik üzgün olduğunu belirterek, "Katı Atık Bertaraf Projesi'nin yeri konusunda daha öncede bir karar almıştık. Bölgenin uygun olmadığını, bölgede 9 köy ile 30 mezranın tam ortasında bulunduğunu bundan da önemlisi ormanlık alan olmasından dolayı basın açıklaması yapmıştık. Bu konuda girişimlerimiz de oldu. Belediye başkanlarımızın da tesisin yer değişikliği noktasında girişimleri oldu fakat kabul görülmedi. Merkez belediye başkanımız da bu projede geri adım atmadı. Bu bakımdan proje noktasında arkadaşlarımız da sizlere sözler verdiler ancak bu girişimler şu anda tam olarak sizin istediğiniz noktada karşılanamadı. Ben de bu noktada çok üzgünüm. Sizler hukuksal mücadelenizi sürdürünüz bizde tekrardan genel merkezimizle görüşeceğiz” dedi.