İSTANBUL (AA) - İstanbul Gelişim Üniversitesi Gelişim Meslek Yüksekokulu (İGMYO) Moda Tasarımı Programı'nda down sendromlu çocukların giyinme güçlüklerini büyük ölçüde ortadan kaldıracak fonksiyonel tasarımlı giysiler üretilecek.
İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, İGMYO Moda Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Sultan Çetinkaya, down sendromlu çocukların yaşadığı giyinme güçlüklerini büyük ölçüde gideren fonksiyonel tasarımlı giysiler üretmeyi hedefleyen bir bilimsel araştırma projesi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Çalışma neticesinde bu özel çocuklar için tasarlanan ve üretilen giysilerle çocukların kendi kendine giyinebilme becerisini artıran, hareketlerini kısıtlamayan ve moda trendlerini yakalayan farklı stilde giysilere ulaşma hedefleniyor.
-Proje kapsamında pilot uygulama yapıldı
Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Öğr. Gör. Sultan Çetinkaya, down sendromlu iki kız ve iki erkek çocuğu için örnek giysiler üreterek pilot bir uygulama gerçekleştirildiğini belirterek, üretilen bu giysilerde çocukların başka bir bireye ihtiyaç duymadan kendi başına kolaylıkla giysiyi çıkarmasını ve giymesini sağlayacak işlevde aksesuarlar tercih edildiğini anlattı.
Giysilerin renk seçiminde doıwn sendromlu çocukların en çok tercih ettiği sıcak renklerin kullanıldığını aktaran Çetinkaya, üretilen örnek giysilerin İGÜ 9. Medya Ödülleri Töreni Sanat Sergisi ile Harmoni Sergisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu bildirdi.
Çetinkaya, 2022-2023 eğitim-öğretim dönemi "Kişiye Özel Giysi Tasarımı" dersinde ikinci sınıf öğrencileri ile birlikte proje kapsamında Gülseren Özdemir Özel Eğitim Okulu'ndaki 12-18 yaş aralığındaki 10 down sendromlu çocuk için koleksiyon üreteceklerini kaydederek, "Koleksiyon parçalarını üretirken çocukların ebeveynlerine sorarak öğrenilen giyinme problemlerini gideren fonksiyonlar geliştireceğiz ve çocukların tercih ettiği renk ve stilde giysiler üreteceğiz. Proje tamamlandığında down sendromlu çocuklarla defile yapılmasını da planlıyoruz." açıklamasında bulundu.