Hanımla Elâzığ’a gittik. Yola, çıkmadan hanıma, ’Bu sefer köprünün sırrını çözeceğim.’ dedim. Köye giderken, eski Pertek, Elazığ, yolundan o köprünün altından geçeriz. Tunceli kara yollarında, ilk kez kurulmuş, bu çok yollu köprüyü, merak eder. Sırrını çözemezdim.
    Pertek istikametine giderken köprüyü geçerek sırrını çözdük. Köprü, köprünün bağlandığı otoban büyüklüğündeki yol, ulaşım, yolculuk için oldukça, rahattı. Güvenliydi. Seyrine doyum olmuyordu.
   Yeni otoban büyüklüğündeki yolda seyrederken, yıllarca gidip geldiğimiz, anılarımızla dolu eski, dar, dolambaçlı yolu aradım. Yok olmuşlardı. Gözümüzü açıp kapanıncaya kadar, bahçeleriyle ünlü Pertek’teydik. Pertek yolu yarı yarıya kısalmıştı.

159-viraj-kalkti-iki-sehir-arasindaki-mesafe-dustu-ju1a.jpg
   Bu kadar güzel yolu DERSİM Halkının hizmete sunan, DERSİMLİ bir iş adamı, hemşerimizdi. Öğretmenlik yaptığım okulda öğrencimiz olan KAZİM GÜNTAŞ'tı.
Annesi ELİF GÜNTAŞ adına bir okul yaptıran, Kazim GÜNTAŞ, Babası HÜSEYİN GÜNTAŞ adına Vali Beyin arsa desteği ile Tunceli’de ihtiyaç duyulan Modern bir kütüphane ile konferans salonu yaptırarak yakında hizmete koyacaktır.
    Bu DERSİMLİ olmanın güzel bir örneğidir. DERSİM kimliğini taşıyan, DERSİMDE şekillenerek büyüyen, sonrasında büyük kentlere göç edip, oralarda iş adamlığı yapan çokça DERSİMLİ, iş adamı, DERSİM Halkının acı günün de, iyi günün de yanlarında olmadıkları gibi selam bile vermezler. Bazıları da DERSİM kimliği ile siyaset alanında kendilerine önemli makamlar bulurken, bir gün olsun DERSİM’ E adım atmazlar. DERSİM kimliğini hatırlamazlar.

grc-fiberton-prekast-latif-buyukdag-ilkokulu-4-1.jpeg
    Onlar gibi olmayan ALİ BÜYÜKDAĞ ile KAZİM GÜNTAŞ, çok büyük işleri de olsa, doğdukları, büyüdükleri, anılarda kaldığı yerleri unutmamışlar. Tunceli’nin en eski, benimde liseyi okuduğum,20 yıl öğretmenlik yaptığım Kazim GÜNTAŞ Beyinde ilkokulu okuduğu, tarihi okulunun yerine, Vali Beyin desteği ile rahmetli olan kardeşi adına, modern dayalı döşeli bir okul yaptırarak hizmete sokmuştur. Sayın BÜYÜKDAĞ, sık sık geldiği DERSİMDE anılarında kaldığı, unutmadığı mekânları gezer. Tunceli’nin en eski çarşısı olan DAR SOKAĞA, uğramadan gitmez. Geçmiş günlere gider. Mutlu olur.
     Pertek yolunda yolculuk yapan herkes bu kadar güzel masraflı yolu yapan müttehidi hep merek eder.
     İşte o müteahhit, bir DERSİMLİ olarak gurur duyduğumuz. Kazim GÜNTAŞ'tır.

""