Zini Gediği İnisiyatifi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen anmaya CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık,  SHP’li Eski Vekil Halil İbrahim Tutu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu İkinci Başkanı İsmail Ataş, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Erdal Kılıçkaya ile 500 kişi katıldı.

Katledilenlerin isimlerinin tek tek sayıldığı anmada ölenler için gülbeng okundu, katliam tanıkları da yaşadıklarını anlattı.

zini_ic.20120810194045.jpg

Anmada konuşan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Zini Gediği katliamı konusunda somut adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Bu katliamı unutturmamak adına o dönem karakol olarak kullanılan ve insanların katledildiği ahırın yerine katliam anıtı dikelim; anıtta da katledilenlerin isimleri yer alsın. Ahırı tamir edip müzeye dönüştürelim ve Zini Gediği İnisiyatifi vakıf veya dernekleşerek çalışmalarını sürdürsün. Bu somut üç adım üzerinden herkes elini taşın altına koyarsa ben de sizlerin bir evladı olarak hizmet etmeye hazırım” dedi. 

SHP’li Eski Vekil Halil İbrahim Tutu da Zini Gediği katliamının ülkenin karanlık sayfalarından biri olarak hala aydınlatılmayı beklediğini ve devletin planlı bu katliamla yüzleşmesi gerektiğini söyledi.

Zini Gediği’nde yakınlarını kaybedenler anmada yaptıkları açıklamada, yakınlarının kemiklerinin DNA testiyle tespit edilerek kendilerine verilmesini beklediklerini ifade ettiler.