Munzur Vadisi Milli Parkı’nda yaklaşık iki ay önce vatandaşlar tarafından bacağından yaralanmış şekilde bulunan dağ keçisi, tedavi edilmek üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne getirildi.

Burada yapılan ilk müdahalenin ardından dağ keçisi, Elazığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne götürüldü. Sol arka bacağının aktivitesini kaybettiği belirlenen dağ keçisinin bacağı kesildi. Tedavisinin ardından yeniden Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şubesi’ne getirilen dağ keçisinin burada bakımına devam edildi. Keçi, bakım ve tedavisinin tamamlanmasının ardından Malatya’nın Hekimhan İlçesi’nde bulunan Memeli Yaban Hayvanı Üretim İstasyonu’na nakledildi.

keci-2.jpegNakil için Tunceli’ye gelen Tarım ve Orman Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü Veteriner Hekimi Anıl Kızılarslan, yaptığı açıklamada “Nakli gerçekleştirdikten sonra orada rehabilitasyonunun devam ettirip hayatının sonuna kadar iyi bir şekilde bakımını sağlayacağız. Üretime adapte olursa üretimi de yapılacak. Olmazsa sadece doğal yaşamını devam ettirecek şekilde bakılacak. Ayrıca istasyonda bulunan yaban keçileriyle adaptasyonu da sağlanacak” dedi.

Kendilerine yaralı halde gelen dağ keçisinin Elazığ Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde bacağının kesildiğini belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, “Bacak aktivitesini kaybettiği için bacağı kesilerek kurtarıldı. Gerekli tedavi ve tetkikler sonucunda yeniden müdürlüğümüze getirildi. 50 gündür şube müdürlüğümüz kontrolünde tedavisini devam ettirip tamamladık” diye konuştu.

Keçinin yeniden doğaya bırakılmasının risk taşıdığını ifade eden Gürsönmez, “Doğaya bırakmanın riskli olabileceğini düşündüğümüz için bölge müdürlüğümüzle konuyu istişare ettik. Hekimhan Memeli Yaban Hayvanı Üretim İstasyonu’na naklini uygun gördük. Artık orada yaşamını sürdürecek belki yeniden anne olacak” şeklinde konuştu.

Dağ keçisi, 50 günlük tedavisinin ardından yeni yuvasına doğru yola çıkarıldı.

ERCAN TOPAÇ