SERHAT OZAN YILDIRIM

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, 80 ilde koronavirüs vaka sayısı azalırken, Tunceli’de artış yaşandı. Geçtiğimiz hafta 123,44 olan vaka sayısı 1,20 artışla 124,64 oldu. Kentte, Cumhuriyet Caddesi, Seyit Rıza Meydanı gibi noktalarda, insan ve araç yoğunluğu dikkat çekti. Vaka sayısı yüksek olmasına rağmen, ülke genelinde ölüm ve yoğun bakım oranın en düşük olduğu kentte, 83 bin kişilik nüfusun yarısı aşılandı.

Tunceli Sağlık Müdürü Operatör Dr. Çağdaş Özdemir, vaka sayısının artışının, kapanma sürecinde il dışından gelen vatandaşlardan kaynaklandığını söyledi.

‘YAZ AYLARINDA VAKA SAYILARIMIZ DAHA ÇOK ARTACAK’

Özellikle yaz aylarında, Tunceli’nin doğal güzelliklerini görmek için il dışından daha çok insan geleceğini ve bu durumun vaka sayılarını arttıracağını söyleyen Özdemir, “Şubat ayında, vaka sayımız tek haneli rakamlara düşmüştü. Çok az sayıda vaka görülüyordu. Kapanma sürecinden sonra, vaka sayılarımız ciddi oranda arttı. Yaklaşık 100 binde 400’e çıkan vaka sayılarıyla karşılaştık. Vaka sayımızda tam kapanmanın etkisiyle birlikte, yüzde 75 oranında bir düşüş gerçekleşmişti. Tabi bu sayı yeterli değil. Tam kapanmanın etkisiyle daha ciddi bir oranda azalma bekliyorduk. Tam kapanma öncesinde, ilimize gelen misafirlerimiz oldu. Özellikle bazı ilçe ve köylerimize çok sayıda vatandaş geldi. Gelen vatandaşlarla vaka sayımız arttı. Yaz aylarında da il dışından gelen kişi sayısı çok artacak. Bu durum, vaka sayımızı ciddi oranda yükseltecektir. Şuanda bir azalma içerisindeyiz, vatandaşlarımızdan çok dikkatli olmalarını istiyoruz. İl dışından gelen kişiler yüzünden vaka sayımız artıyor” dedi.

'ÖLÜM VE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI EN DÜŞÜK OLAN İLİZ'

Aşıdan kaynaklı, Türkiye genelinde ölüm oranı en düşük ilin Tunceli olduğunu belirten Özdemir, "Nüfusun yaklaşık yarısını aşılamış bulunmaktayız. Tek doz 40 bin aşı yaptık. Pazartesi günü itibariyle yeni bir proje geliştirdik. Özellikle Biontech aşısının saklama koşulları çok iyi olmadığı için sadece il merkezimizde bu aşıya devam ediyoruz. İlçe ve köylerden vatandaşları, belli gruplar halinde araçlarla il merkezimize getireceğiz. Aşılarını yapıp, evlerine tekrardan götürmeyi planlıyoruz. Aşıdan kaynaklı ölüm ve yoğun bakım oranımız çok düşük. Önceki dönemlerde, ölüm ve yoğun bakım oranı çok yüksekti. Bu kötü durumu bu sefer görmedik. Vaka sayımız yükselse de, ölüm oranı çok düşük. Ölüm oranında Türkiye’de en düşük kentiz. Vatandaşlarımızın bu kısıtlama sürecinde, evlerinde sıkıldığını biliyoruz. Onların bunaldıklarını tahmin edebiliyoruz. Ancak yaz aylarında rahat gezmek istiyorsak, Tunceli’nin doğal güzelliklerinden faydalanmak istiyorsak, kurallara aşı oranımız tam yükselene kadar riayet edersek, çok iyi olacak” ifadelerini kullandı.