SERHAT OZAN YILDIRIM

Sağlık bakanlığının açıkladığı verilere göre Türkiye geneli en hızlı vaka sayısının düştüğü Tunceli’de aktif vaka sayısı bir ilçede sıfırlandı, diğer ilçelerde sıfırlanma noktasına gelirken Kovid servisinde yatan hasta kalmadı.

Vaka sayısı en çok azalan illerin bilgisini de paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada vaka sayısı en çok azalan ikinci şehir olarak gösterdiği Tunceli’de, valiliğin koordinesinde yapılan denetimlerle, sağlık çalışanlarının filyasyon ile aşı çalışmalarıyla ve vatandaşın kurallara uymasıyla geçen haftaki yüz binde 124,64 oranından 35,95’ e düştü. Ayrıca günlük vaka sayılarının tek rakamlara düştüğü kentte, Pülümür ilçesinde vaka sayısı sıfırlandı, diğer ilçelerde de sıfırlanma noktasına geldi. Kovid-19 servisinde yatan hasta kalmazken, yoğun bakım servisinde yatan hasta sayısının da 2 olduğu öğrenildi.

Tunceli valiliği tarafından görevlendirilen personelle birlikte şehir giriş çıkışlarında, kalabalık cadde ve sokakların giriş çıkışlarında, uygulanan HES kodu ve maske denetimi ara sokaklara kadar genişletildi. Normalleşme kararıyla saat 22.00’den 05.00’e kadar saatlerinde kentin bir çok noktasında denetimler yapılırken, seyahat halindeki araçların izin belgelerinin olup olmadığını Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu'ndan (MOBESE) tespit ediliyor. Kent nüfusunun yüzde 60 oranında aşılandığı kentte, Tunceli Valiliği koordinesinde, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan mobil ekip ile kırsal yerleşim yerlerinde oturanlar, Covid-19 aşısı uygulanmak üzere evlerinden servisle alınıyor. Tunceli Devlet Hastanesi'ne getirildikten sonra aşı olanlar, araçla tekrar evlerine bırakılıyor.

‘BİR İLÇEDE VAKA SAYIMIZ SIFIRLANDI, KOVİD SERVİSİNDE YATAN HASTAMIZ YOK’

Bir ilçede aktif vaka sayısının sıfırlandığını, diğer ilçelerde günlük bir vakanın görüldüğünü ve Covid servisinde yatan hastanın olmadığını belirten İl Sağlık Müdürü Çağdaş Özdemir, ”Mart ayının başına kadar vaka sayılarımızda ciddi bir düşüş sağlanmıştı, sonrasında haftalık vaka sayılarımız  yüz binde 300’lere kadar düştü. Şuanda yüzde 90 oranında bir düşüş sağlandı. Günlük vaka sayılarımız tek hanelere kadar düştü. Bu düşüşte ki en büyük etken vatandaşlarımızın kurallara uyması, sayın valimiz Mehmet Ali Özkan’ın bu konuda tüm kurum amirlerimizle birlikte bize desteklerini sundular ve denetimlerimiz sıkı bir şekilde yapıldı. Bunun sonucunda da bu vaka sayılarına ulaştık. Vaka sayılarımızda özellikle son bir haftaya baktığımızda bir ilçemizde aktif vaka sayımızı sıfırladık, diğer ilçelerimizde haftalık bir yada iki vakamız çıkıyor. Önümüzdeki günlerde de diğer ilçelerde de sıfırlanacağını düşünüyoruz. Kovid servisimizde bir haftalık süreç içerisinde hiçbir hastamız yatmıyor, sadece yoğun bakım servisinde iki hastamızın tedavisi devam ediyor. Umarım onları da taburcu edeceğiz” dedi.

‘VAKA SAYILARIN EN ÇOK DÜŞTÜĞÜ İKİNCİ İLİZ’

Vatandaşların duyarlılığı, kent nüfusunun yüzde 60’ın aşılanması ve denetilmelerle vaka sayılarında ülke genelinde Tunceli’nin en çok düşüş yaşanan ikinci şehir olduğunu belirten Özdemir,” Aşılama için gerekli hızı almış durumdayız, gerekli gurupların açılmasıyla beraber de ilçelerimizde aşılamaya başladık. Şuanda günlük vaka sayılarımız tek haneli rakamlarda, sayın bakanımızın dün açıkladığı vaka sayılarında da ülke genelinde vaka sayısının düştüğü iller arasında ikinci iliz. Vatandaşlarımız çok duyarlı davrandı, sayın valimiz de denetimlerin arttırılmasını sağladı. Bunun sonucunda da vaka sayılarımız ciddi oranda düştü. Şuanda aşılamanın büyük bir etkisinin olduğunu biz mart ayından beri görüyoruz. Özelikle bu haziran ayında sayın bakanımızın dediği gibi yoğun bir hız vereceğiz. Bu ay aşılamanın artmasıyla Eylül ayında ciddi bir şekilde vaka sayılarımız düşmüş belki de maskelerden kurtulmuş olacağız” diye konuştu.

‘DUYARLI VATANDAŞLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Tunceli’nin her konuda örnek bir şehir olduğunu belirten Vali Mehmet Ali Özkan, vaka sayısında düşüşten dolayı vatandaşlara valilik sosyal medya hesabında, “Tuncelili hemşerilerimiz her konuda çok bilinçli ve aydın. 2-28 Mayıs tarihleri arasında 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayımız 35,95'e kadar geriledi. Tedbirlere ve kurallara uyarak vaka sayılarının düşmesine katkı sağlayan tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Bu düşüşü kalıcı hale getirmek için tedbirlere sıkı sıkıya uymaya devam edelim. Vaka sayılarının düşüş eğilimi devam ederken rehavete kapılmadan mücadelemizi sürdürmeye devam edelim” diyerek teşekkür etti.

Vaka sayısındaki düşüşün insanları mutlu ettiğini belirten Ayten Yeşiltaş adlı vatandaş şu ifadelere yer verdi;

“Şehrimiz küçük olduğu için vaka sayılarımızın düştüğünü biliyorduk, dün akşam yapılan açıklamada bunu gösterdi zaten. İnsanlar başından beri bilinçli davrandılar, evlerinde kaldılar, dışarı çıkmadılar, dikkat ettiler. Bizler arkadaş komşu ziyaretlerine uzun bir süre ara verdik görüşmedik. Düşüş bizi çok mutlu etti, umarım bu şekilde devam eder. Sağlık çalışanlarına minnettarız. Denetimler de fazlasıyla yapılıyor. Virüs daha bitmedi ama bu şekilde kurallara uyarsak bitecek diye düşünüyorum”