Önce bir cafede işe başlayan Yıldız, kısa süre sonra başarılı ticari kariyerinin ilk adımını atıyor; bir araç yıkama şirketinde işe başlıyor.

1992’DE 45 ÇALIŞANLA BAŞARI GRAFİĞİNDE YÜKSELİŞ

Disiplinli çalışmasıyla 6 ay gibi kısa bir sürede yönetici pozisyonune gelen Turabi Yıldız, ardından çalıştığı şirketi satın alarak kendi işinin patronu oluyor. 1 yıl içinde şirketin çalışan sayısını artırıyor, 1992 yılında ise 45 çalışanıyla başarılı bir ciro yapan Yıldız, Türkiye’den anne babası ve 5 kardeşini de Neuss’a yanına alıyor; kardeşleriyle birlikte şirkette çalışmaya başlıyor.

90’LI YILLARDA ZİRVEYE TIRMANIŞ BAŞLIYOR

90’lı yıllarda büyümeye başlayan Yıldız’ın şirketi büyük lojistik, galeri, müzayede salonları ve ikinci el araç şirketlerinin araç bakım hizmetlerini üstlenerek yılda 200 bin araca profesyonel bakım servisi vermeyi başarıyor.

Şirketini, Almancada bir şeyin eksiksiz ve profesyonelce yapıldığını belirtmek için kullanılan bir günlük dil kavramı olan “Tip Top” olarak adlandıran Turabi Yıldız, Ford, Audi, VW, Daimler Benz, BMW gibi Almanya’nın dev araç markalarının bakım hizmetlerini de üstlenmeyi başarıyor.

SMART TAMİR SERVİSİ

Büyük şirketlerin ticari araçlarının bakım servisini üstlenen TİP-TOP artık müşteri ihtiyaçlarına göre şekilleniyor ve her türlü bakım servisinin yanında, “smart repair” denilen ve araçta oluşan dolu hasarı, delik, çökme, çizik, gibi karoser/kaporta hasarlarını modern teknoloji ile onarım ve boyama gibi küçük çaplı araç onarım işlemlerini de sunuyor.

YILDA 40 MİLYON EUROLUK CİRO

Araç şirketlerine A’dan Z’ye bakım ve onarımın yanısıra gerektiğinde temizlik ve güvenlik hizmetleri de sunan TİP-TOP bugün artık Almanya’da otomotiv sektöründe 60 farklı noktada hizmet sunan, yılda 2.5 milyona yakın ticari araca her türlü bakım onarım, lojistik destek hizmeti veren, 900’ü aşkın çalışanı ve yıllık cirosu 40 milyon Euro’ya yaklaşan bir şirket.

NEUSS BELEDİYE BAŞKANI’NDAN TEBRİK ZİYARETİ

Araç bakım onarım sektöründe çeyrek asırı deviren TİP-TOP GmbH Co.&KG, 2020 yılı başında iflasını veren ARWE Grup’un araç bakım servis bölümünü satın alarak Alman basınında otomotiv sektörünün önemli yayınlarından Autohaus’da yer alınca ilgiyi üzerine çekti.

Eylül ayından itibaren ARWE Oto bakım servisini de üstlenen TİP-TOP’un sahibi ve kurucu ortağı Turabi Yıldız başarı öyküsünü kısaca şöyle anlatıyor: "Almanya'ya geldikten sonra Neuss şehrinde temizlik işçisi olarak çalıştığım şirketi satın aldım. Otomobil sektörünü iyi takip ettik. Sadece temizlik yapmakla kalmadık, araç bakımında gerekli olsan her branşa girdik. Kendimizi yaşadığımız ülkenin standartlarına iyi ayarladık, ev ödevlerimizi çok iyi yaptık. Almanya'nın dev lüks araç markalarının kayıtlarına girmek, oralardan iş almak kolay iş değil. Bunu başardık, 25 yıldır da sektördeyiz. Eylül 2020 itibariyle de bünyemize kattığımız yeni şirketle, TİP-TOP iki kat büyüdü, çalışan sayımız da 900’ü aştı.”

Neuss merkezli şirketin başarılarına kayıtsız kalmayan ve şirketin yeni açılımını kutlama davetine katılan Neuss Belediye Başkanı Reiner Breuer  “TipTop ile yaklaşık 6 senedir tanışıyoruz. Giderek büyüyen içinde bulunduğumuz olağanüstü şartlarda bile büyümesini sürdüren bir şirket. Almanya genelinde 60 farklı şube ve 900'ü aşkın çalışanıyla bu şirketin vatanı Neuss. Elbette bu son derece sevindirici. Bugünlerin zorlu şartlarında otomotiv sektöründe büyümeye devam etmek elbette cesaret işi. Ancak kendilerini tanıdığım kadarıyla doğru bir adım ve bunu da başaracaklar. Neuss Belediye Başkanı olarak sektörün lideri olan güçlü bir şirketin merkezinin Neuss'ta olmasından memnuniyet duyuyorum. TipTop'un yeni açılımını kutlamak için burada olmaktan dolayı da memnunum, kendilerine teşekkür ediyorum" sözleriyle Turabi Yıldız ve çalışma arkadaşlarını kutladı.

Davette şirket genel müdürü Suat Yılmam şirketin kısa tarihinin anlatıldığı bir sunum yaptı ve soruları yanıtladı. Yılmam 40 yılı aşkındır Neuss’ta yaşadığını ve TİP-TOP ile zoru başardıklarını, Almanya’da göçmen kökenlilerin kurduğu ve büyüttüğü kaliteden ödün vermeyen bir şirket olarak çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.

Muhabirce/Hülya Sancak- NEUSS