Belediye Başkan Yardımcısı iken İçişleri Bakanlığı tarafından ihraç edilen Hüseyin Tunç için KESK’te HDP Milletvekili Alican Önlü, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.

Kayyım atama ve görevden alma anlayışının 15 Temmuz’da yönetime el koymaya çalışan darbecilerden farklı bir durum göstermediğini, bu anlayışı sadece Dersim halkı değil, Türkiye halklarının da kabul etmemesi gerektiğini dile getiren Tunç, “Eğer amaçları söyledikleri gibi halka Dersim’e hizmetse buyursunlar gelsinler sandık kuralım ve erken bir seçime gidelim halkın takdiri ne olacaksa herkes ona saygı duysun. Fakat şekli demokrasinin en önemli ilkelerinden olan “seçimle gelen seçimle gider” ilkesi dahi ihlal edilerek tam bir darbe mantığı hükmünü icra etmektedir” dedi.

Toplantıda konuşan HDP Milletvekili Alican Önlü ise, “Bölgede kayyımın atandığı bütün illerde kayyımların temel hedefi, çeşitli oda dernek ve benzeri kurumlarla ilişkiye geçip yerelden kendilerini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Ne kadar yerelde meşruiyet sağlarlarsa ömürleri de o kadar olacaktır. Daha önce Dersim’ de eş başkanlarımızın görevden alınıp tutuklanması ve bugün son olarak Hüseyin Tunç’ un görevden alınması bu hedeflerinin adımlarıdır. Bunu boşa çıkarmak ta Dersim’ de oluşacak ortak mücadele birliğiyle olacaktır” diye konuştu.

EMEP İl Yöneticisi Derman Tarancı da “AKP Hükümetinin uzun süreden beri bölge illerinde uyguladığı kayyım atamaları bugün hala kıyımlarla devam etmekte. Hem bölge illerinde Demokrasi Güçlerinin kazandığı mevzileri yok etmek hem de bu alanlarda kendi kadrolaşma planlarını yerine geçirmeye çalışan bir hükümet politikasıyla karşı karşıyayız. Daha önce seçimle gelen seçimle gider diyenler şimdi seçimle gelen halkın iradesiyle bu mevzileri kazananları görevden alarak kendi dedikleri ile çelişir durumdadır. Demokrasiyi sadece kendileri için gerekli görenlere karşı gerçek demokrasi, barış ve emek mücadelesini büyütecek birliktelikleri arttırmak durumundayız. Üyemiz Hüseyin Tunç’ un görevden alınmasını kınıyoruz” şeklinde konuştu.