Gazetemizin Yazıişleri Müdürü Ercan Topaç’ın çektiği ve İHA tarafından yarışmaya gönderilen görüntü TV Kamera çalışması dalında övgüye değer görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) 57’incisini gerçekleştirdiği Geleneksel Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri, Taksim The Marmara Oteli’nde yapıldı. Törende 41 gazeteci ödül aldı. Törende; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Niyazi Dalyancı ve Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu üyeleri İhsan Yılmaz, Kamil Masaracı ve Celal Toprak hazır bulundu. Törene ayrıca; TGC Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGC Denetleme Kurulu üyeleri Engin Başçı, Nurcan Sabur, Ziyneti Kocabıyık, TGC Onur Kurulu Başkanı Ergin Konuksever, Onur Kurulu Üyeleri Şükran Soner, Mustafa Dolu, TGC Balotaj Kurulu Başkanı Muammer Tuncer, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, TGC Onursal Üyesi Mücahit Atmanoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Gazeteciler Cemiyeti (Ankara) Genel Sekreteri Ümit Gürtuna, DİSK Basın İş Sendikası Başkanı Faruk Eren, Basın Enstitüsü Derneği (IPI) Başkanı Kadri Gürsel, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdülhamit Avşar, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün de aralarında bulunduğu 500 davetli katıldı.

Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye’de gazetecilik yapmanın zorluklarını dile getirdi. Olcayto; "Türkiye’de hem yerel hem de yaygın basında gazetecilik açısından pek çok sorunumuz var. İşsiz gazeteci sayımız her gün biraz daha artıyor. Ana akım medya, baskılar yüzünden doğru düzgün gazetecilik yapamıyor. Ana akım medyada bir küçülme var. Bu küçülme dolayısıyla gazeteciler daha fazla işsiz kalıyor. Bugün geldiğimiz noktada, meslek örgütleri olarak gazetecilik için pek az şey istiyoruz. ‘Düşünceyi ifade özgürlüğünün karşısında engeller kalksın. Basın özgürlüğü en az demokratik gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de genişlesin. Adalet sistemi eşitlensin. Eşit bir adalet sistemi olsun. İnsanlığın temel hak ve özgürlükleri üzerinde oynanmasın. Haber özgür kalsın. Halkın haber alma kanalları tıkanmasın’ istiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, bizim gibi düşünen meslek örgütleriyle birlikte mücadele veriyoruz. Hiçbir partiyle uzaktan yakından bir ilişkimiz yok. Başarı Ödülleri, 57 yıldan beri veriliyor. 57 yıl boyunca bir gazetecilik yarışmasını düzenlemek her meslek örgütüne nasip olmaz. Bu zor koşullar altında bile gazeteci arkadaşlarımız en iyi haberi yapmak, okura ulaştırmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Ödül alan arkadaşlarımızı kutluyorum” dedi.

TOPAÇ, “BARIŞA DAİR GÖRÜNTÜLERLE ÖVGÜYE DEĞER GÖRÜLMEK İSTERDİM”

TV Kamera dalında DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren’den ödülünü alan Gazetemiz Yazıişleri Müdürü Ercan Topaç yaptığı konuşmada, “Bugün burada ödül alan ve övgüye değer görülen haber ve görüntülere baktığımda adeta ülkemizin fotoğrafını gördüm. Türkiye’deki mülteci sorunundan tutun, çatışmalı sürece, çevre sorunundan sağlık ve eğitim alanında yaşanan sıkıntılara kadar adeta ülkemizi anlatıyor. Yine dikkatimi çeken başka bir detay ise; karikatür ve TV Kültür-Sanat dalında ödüle değer eser bulunamaması.  Sanırım sorunlar yumağıyla boğuşurken, mizahi, kültür ve sanatı unutmuşuz. Bunun da bir toplum, bir ülke için son derece kötü bir durum olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Övgüye değer görülen görüntüye de atıfta bulunan Topaç, “Övgüye değer görülen görüntü de ülkemizin gerçekliklerinden biri. Yeniden başlayan çatışmalı bir süreç var. Doğu’da, Güneydoğu’da yaşanan sıkıntılar var. Gönül isterdi ki ben böyle bir görüntüyle değil Türkiye’de; barışı, huzuru, kardeşliği tesis etmiş bir ülkede çok daha iyi görüntülerle övgüye değer bulunmuş olalım” şeklinde konuştu.

Ödül töreninin ardından toplu fotoğraf çekildi.

Kadir MERKİT