Kesin olmamakla birlikte bu yıl da Dersim’in Türkiye birincisi olduğu öğrenilirken, sınavdaki başarı sadece Dersim’deki öğrencilerle sınırlı değil. İl dışında yaşayan Dersimli öğrencilerin TEOG’daki başarısına son örnek, sınavda sorulan 120 sorunun tamamını doğru yanıtlayan Umut Cingöz.

Dersim’in Ovacık İlçesi Kızık Köyü’nden İstanbul’a göç eden Cingöz Ailesi’nin oğlu Umut, İstanbul’da Esenkent Atatürk Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi. Umut, girdiği TEOG’da 120 sorunun tamamını yanıtlayarak önemli bir başarıya imza attı.

Başarısını fazla çalışmaktan ziyade düzenli çalışmaya borçlu olduğunu söyleyen Umut Cingöz, “Ben hep düzenli çalıştım. Bu süreçte ailemin son derece önemli destekleri oldu. Öğretmenlerimiz de okulda bol bol test çözdürerek bu başarıya katkı sağladı” dedi.

Ders çalışmanın yanı sıra sosyal ve kültürel etkinlikler ile kendine zaman ayırmanın da önemli olduğunu söyleyen Cingöz, “Kitap okumayı ve film izlemeyi seviyorum. Bunların dışında bilim teknik dergilerini takip ediyorum. Sosyal etkinliklere vakit buldukça katılmaya çalışıyorum. Bütün bunların başarıda önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Nisan ayında yapılacak olan ikinci TEOG’da da aynı başarıyı yakalamak istediğini belirten Umut, Fizik ya da Kimya alanında yükseköğrenim görmek istediğini dile getirdi.

İstanbul’da börekçilik yaptığını belirten Baba Özkan Cingöz de oğlunun başarısının kendilerini gururlandırdığını kaydederek, “Oğlumun bizim yaşantımızdan çıkardığı örneklerin bu başarıda payı olduğuna inanıyorum. Benim çalışıyor olmamdan kaynaklı, ev hanımı olan eşimin bu konuda çok büyük özverisi oldu. Oğlumun, başarısının başta 4. Sınıfa giden diğer çocuğum olmak üzere diğer bütün öğrencilere örnek olmasını diliyorum” dedi.

 Köylerinden TEOG birincisi çıkmasından mutlu olduklarını dile getiren Ovacık Kızık Köyü Derneği Başkanı Müslüm Dilekçi ise; “Öncelikle köyümüzden bir öğrenci olduğu için sevinçliyiz. Genelde Dersim insanının bir prototipi olarak bundan sonra kardeşlerine ve öğrencilere örnek olmasını istiyoruz. Başarısının devamını diliyoruz. Bu başarı, gerek köyümüz insanının gerekse de Dersim insanının eğitime verdiği önemin bir göstergesidir” diye konuştu.