Tarsus’ta Cem Vakfı Yenice şube ve  Sıtkı Baba Cemevi yöneticilerinin, cemevlerinin elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi noktasında Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı davanın sonucunda mahkeme cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik faturasının Diyanet kaynağından ödenmesine karar verdi.

Adana’nın Tarsus ilçesine bağlı Yenice’de bulunan Sıtkı Baba Cemevi ve Cem Vakfı Yenice şube yöneticileri cemevlerinin ibadethane sayılması ve elektrik faturasının devlet tarafından ödenmesi noktasında Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açmıştı. 2 yıla aşkın bir süredir devam eden mahkeme sürecinin ardından mahkeme cemevlerinin ibadethane statüsüne sahip olduğunu ve elektrik faturalarının Diyanet’tin ödeneğinden karşılanacağına karar verdi.

Adliye çıkışında konu ile ilgili olarak dava Avukatı Derya Özinç Bozdoğan adliye çıkışı cemevi dedesi Gazi Kemal Uymaz’ın da aralarında olduğu Alevi yurttaşlarla birlikte bir açıklama yaptı.

“HER YURTTAŞIN EŞİT HAKLARI VARDIR”

“Eşitlik ve kardeşlik adına bugün güzel bir karar çıktı. Cemevlerinin ibadethane sayılması noktasında yaptığımız başvuruyu o statüye sahip olduğu konusunda mahkememiz bunu kabul etti” ifadelerini kullanan Av. Derya Özinç Bozdoğan şöyle devam etti:

“Bundan sonraki süreçte cemevlerinin elektriğinin karşılanması konusunda Diyanet’ten ödeneğinin karşılanacağına karar verdi. Anayasa hükümlerince 10’ncu maddede kanunda dini, dili, cinsi ve ırkı ne olursa olsun herkesin eşitlik hakkı vardır. 24’ncü madde de ise insanların vicdan özgürlüğünden bahseder. Kanunlar kişinin inancı ne olursa olsun Türkiye topraklarında yaşıyorsa herkes eşittir inancını bir şekilde özgürce yaşamalıdır. Bugünkü davamızın temel nedeni Alevi inancının ve kültürünün dışlanması, ötekileştirilmesi ve cemevlerinin ibadethane sayılmaması noktasında bir mücadeleydi. Anayasamızın 136’ncı maddesinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın siyasi düşünce ve kimliğinin dışında vatandaşların laiklik ilkesi ile bütünleştirici olarak herkese eşit davranmasını ister” dedi.

“Bugünkü kararda mahkeme cemevlerinin ibadethane olarak sayılmasına karar verdi” diyen Av. Derya Özinç Bozdoğan “Bundan sonraki süreçte cemevlerinin elektrik faturaları Diyanet tarafından ödenecek. Bu insan hakları noktasında çok güzel bir kilometre taşıdır. Birlikte mücadele ettiğimiz herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Cemevimizin ibadethane sayılması ve elektrik faturasının da devlet tarafından ödenmesi konusunda dava açmıştık” diyen cemevi dedesi Gazi Kemal Uymaz ise “2 Yıldır süren hukuki sürecin sonucunda 11 Aralık Salı günü Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesi ‘cemevleri ibadethanedir ve elektrik faturasını devlet ödemelidir’ kararını vermiştir” diyerek mahkeme süreci boyunca kendilerine destek olan Av. Derya Özinç Bozdoğan’a ve tüm Alevilere teşekkür etti.

Kaynak: Pirha

tarsus-(1).jpg